Madblogger Anders Husa tester maden om bord
Madblogger, forfatter og restaurantanmelder Anders Husa er ombord M/S Nordkapp for at prøve Hurtigrutens meny langs den norske kyst.
En madbloggers betragtninger
Om bord på M/S Nordkapp sidder madblogger, forfatter og restaurantanmelder Anders Husa. Han er netop gået om bord i Ålesund, klar til rejsen nordpå mod Tromsø. Allerede første dag smager han norsk mad, når den er bedst. Om bord kommer Ole Christian Skogen fra Dybvik med frisk, tørret torsk, der er en del af aftenens middag. Husas beskrivelser er nok til at få munden til at løbe i vand.
- En tre-retters menu med carpaccio af Gran Reserva-klipfisk fra Dybvik børstet med olivenolie og persille efterfulgt af et vidunderligt mørt lammelår fra Hellesylt Møre og Romsdal, og "bondepiger med slør" med æbler fra Hardanger som sød afslutning.
Til en tre-retters middag er det mindst lige så vigtigt med gode drikkevarer, og Anders Husa vælger vinpakken, der hører til middagen.
- Et glas af Hurtigrutens egen hvidvin "José Maria da Fonseca" fra Portugal giver masser af smag for pengene. Den er overraskende god! En frisk aroma af kalk og en god syrebalance. En lidt mere kraftfuld rødvin er god til lammet, og en Tokaji til sidst er tilpas sød, men ikke alt for skarp til dessert, siger Anders Husa.
Og dette er blot begyndelsen på rejsen gennem verden bedste spisekammer. Mellem Bergen og Kirkenes kan man smage lam fra Geiranger, kongekrabbe fra Barentshavet, ost og torsk fra Lofoten, rensdyr fra Finnmark og æbler fra Hardanger. Naturens eget spisekammer er fyldt med delikatesser!
Den kulinariske rejse fortsætter
Anders Husa ankommer i Trondheim og går til middag i skibets à la carte-restaurant Kysten. Menuen består af forret, hovedret og dessert - og et par flasker lokalt øl fra Mack og Lofoten Pils.
- Forretten er perfekt. Perfekt ristede kammuslinger fra Frøya er fløjlsbløde indeni, har en god, sprød, stegt skorpe og serveres med blomkålspuré og små stykker chorizo fra Stranda.
Skiver af andebryst fra Gårdsand i Vestfold er om muligt endnu bedre - liggende på en puré af søde kartofler og ledsaget af syltede skalotteløg. Det er velafbalancerede smagskombinationer og kontraster i sammensætninger, der gør retten interessant og velsmagende. Hvis du også ved, at dyrene har haft det godt, smager det endnu bedre!
Ferskere bliver det ikke
På Hurtigrutens skibe kan du vælge mellem tre-retters middage og sprudlende buffeter, der alle er baseret på årstidens friske råvarer. Mens du slapper af om bord eller er ude på udflugter, er lokale fiskere ude for at hive dagens fangst om bord. For eksempel trives fjeldørred i de dybe, kolde vandsystemer i Sigerfjord i Vesterålen. Når du sidder ved middagsbordet senere på dagen, ligger den friske fjeldørred klar på din tallerken. Og mens vi sejler langs kysten, kommer vi tættere på næste måltids råvarer.
Anders Husa vælger ikke fjeldørred sidste aften om bord, men føler næsten, at han har blåt blod i årene, da han får serveret rejsens sidste måltid.
"Lokale fødevarer forøger rejseoplevelserne, genererer lokal omsætning og inspirerer til gode historier om de steder, vi besøger. På den måde oplever vore gæster en autenticitet, som kun få andre kan tilbyde." Læs mere
En kongelig afslutning
I det store akvarium går nemlig krabben Oscar, som Husa har døbt den. En kongekrabbe, han har udset sig dagen før. Igen er han imponeret over kokkens færdigheder og har indset, at kongekrabben er hovedpersonen.
- Hvilken fantastisk råvare! De lange ben indeholder næsten udelukkende kød - og i store mængder. Hurtigrutens køkken har valgt en meget enkel præsentation af kongekrabbe, der fremhæver krabbekødets søde og delikate smag. Vi får godt, friskbagt brød, mayonnaise, aïoli og sojasovs og desuden en enkel salat med tyndtskårne, syltede grøntsager. Grillet sammen med saften fra en citron er det alt, hvad man behøver, og det giver mulighed for, at kongekrabben får hovedrollen i måltidet - som det skal være.
Efter et kongeligt måltid sejler Anders Husa videre til Svolvær efterfulgt af en magisk aften på dækket, når skibet sejler ind i Trollfjorden. Dagen efter hopper han af i Tromsø med det isblå hav og de hvide bjergtinder på hver sin side af skibet.