Tromsø - porten til Arktis

Tromsø ligger i et majestætisk landskab og er pakket med kultur og historie. Byens pragt og vitalitet overrasker mange besøgende

Tromsøs mange attraktioner omfatter dyreliv og imponerende udsigter, men også historie, kultur og dristig arkitektur. Byen er ofte blevet omtalt som Nordens Paris på grund af dens livlige natteliv, den venlige befolkning og en række restauranter med speciale i friske råvarer. I byens centrum er der gode shoppingmuligheder - med alt fra lokalt fremstillede specialiteter til nordiske og internationale mærkevarer.

Når det handler om attraktioner og aktiviteter, er Tromsø noget ud over det sædvanlige. Byens mest genkendelige vartegn er Ishavskatedralen, der blev bygget i 1965 og har en enorm væg af glasmosaik. Tag Fjellheisen (svævebanen) til toppen af ​​Fløyfjellet (420 meter over havet) og nyd den fantastiske udsigt over byen, bjergene og fjorden. Det arkiske oplevelsescenter Polaria ligger kun fem minutter fra byens centrum. Her er et arktisk akvarium, interessante videnbaserede udstillinger, en panoramisk biograf og en gave- og souvenirbutik. Hvis man kan lide planter og blomster, bør man besøge verdens nordligste botaniske have, Tromsø Arktisk-Alpine Botaniske Have, der drives af Universitetet, hvor man også finder Universitetsmuseet i Tromsø. Det viser dybden af ​​nordnorsk natur og kultur med fokus på den indfødte samiske kultur, såvel som arkæologi, religiøs kunst, geologi og nordlys - alt på en familievenlig måde.

  • Havneadresse

    Tromsø Havn, Samuel Arnesensgt. 5 – Prostneset

    Se på kortet

Tromsø var udgangspunkt for adskillige arktiske ekspeditioner tilbage i tiden, og fangere og jægere strejfede i gaderne. I et traditionelt pakhus fra 1830'erne ligger Polarmuseet, hvor man kan lære mere om Tromsøs polarhistorie. Man kan også besøge verdens nordligste bryggeri, Mack, og smage de produkter, de laver i Ølhallen.

Tromsø ligger næsten 400 km nord for Polarcirklen, men byens klima er behageligt på grund af Golfstrømmen. Det langvarige vintermørke med masser af sne og himmel, oplyst af nordlys, er perfekt til vinteraktiviteter som hundeslædekørsel og skiløb, men midnatssolen og endeløse sommernætter er fremragende til vandreture og kajakture.

Hvis man planlægger at bo lidt i Tromsø, anbefaler vi Hurtigrutens udflugtspram til øen Sommarøy for at få en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Eller hvis man har lyst til mere action, så tag en tur med overnatning i en samisk lavvu (tipi) og transport i slæde trukket af rensdyr.

 

Historie

Tromsø-området har været beboet siden slutningen af ​​istiden. Arkæologiske udgravninger i Tønsvika lige uden for bygrænsen viser rester af bygninger, der skønnes at være 9.000-10.000 år. Områdets rige nordiske og samiske arv er veldokumenteret. En nordisk høvding, der levede omkring 890, antages at have boet i de sydligste afkroge af nutidens Tromsø Kommune. Han beskrev sig selv som levende "længst mod nord af alle nordmænd", mens områder nord for hans rige var beboet af samer. I 1252 byggede Håkon Håkonsson den første kirke i Tromsø, verdens nordligste kirke på det tidspunkt. I 1794 fik Tromsø bystatus, skønt der kun var en permanent befolkning på 80. Herefter flyttede handlende til Tromsø fra nær og fjern. Det første ekspeditionsskib på vej til Arktis forlod Tromsø i 1820, og fra 1850 var Tromsø Norges førende arktiske by. Den arktiske jagt blev et vigtigt erhverv for byen. Adskillige arktiske ekspeditioner er udgået fra Tromsø. Roald Amundsen, Umberto Nobile og Fridtjof Nansen besøgte ofte Tromsø i forbindelse med deres ekspeditioner. Byen blev også omtalt som "Porten til Arktis", et meget passende navn, da størstedelen af ​​polarekspeditionerne startede i Tromsø, og fordi arktisk jagt er en del af byens historie.