Kystrejser i Norge - Praktiske oplysninger

Rejseinformation / Praktiske og andre oplysninger

Hvis rejsen er bestilt gennem et rejsebureau, skal al kommunikation mellem dig og Hurtigruten gå via denne agent. Hvis ferien er bestilt direkte hos Hurtigruten, sender Hurtigruten al korrespondance til den passager, der har bestilt ferien. Skriv venligst booking-referencenummer i al kommunikation med Hurtigruten.

Hurtigruten bekræfter normalt ferie-bestillingen ved førstgivne lejlighed sammen med information om aktuelle flytider, priser, herunder eventuelle tillæg og lignende. I højsæsoner, når efterspørgslen er større, eller hvis rejsen er bestilt senere end otte uger inden afrejse, kan der gå længere tid med at reservere kahyt, fly- og hotelplads, så det kan tage lidt længere tid at få bekræftet hele ferierejsen. Der bliver sendt en faktura, der bekræfter, at alle aftaler er i orden. Hvis flere rejser sammen, og alle gerne vil modtage særskilte dokumenter, skal det oplyses, når rejsen bestilles. Rejsedokumenter sendes normalt 7-14 dage før afrejse. 

Særlige ønsker

Specielle ønsker (fx om kost eller medicin) bedes oplyst ved bestilling af rejsen. Hurtigruten gør sit bedste for at imødekomme sådanne anmodninger, men kan ikke garantere at det kan lade sig gøre, og sådanne anmodninger bliver ikke accepteret som en del af den kontraktmæssige aftale under nogen omstændigheder.

Passagerer med nedsat mobilitet (handicapvenlige kahytter)

Vi byder rejsende med nedsat mobilitet hjertelig velkommen. Ved behov søger vores salgskonsulenter efter og bestille et passende hotelværelse til dig. Man må medbringe sin egen sammenklappelige kørestol i standardstørrelse. Hvis man selv kan komme rundt på skibet i kørestol uden hjælp, behøver man ikke at rejse med ledsager. Rejsende, der behøver hjælp, skal højst sandsynligt rejse med en ledsager. Tal med rejsebureauet herom.

Når skibet stopper i havne på Norges kyst, er der som regel en rampe eller gangbro, så man kan komme af og på skibet. Undtagen i Urke, hvor vi ikke lægger til. Adgang til Urke er kun for rejsende, der tager på udflugt her. Landgang foregår med let fartøj og derfor uegnet for kørestolsbrugere.

Udflugterne er ikke tilpasset specifikt til rejsende med nedsat mobilitet. Spørg skibets kysteksperter ved ombordstigning, så kan de rådgive om, hvilke udflugter der kan være passende.

Det er vigtigt, at man giver os besked om mobilitetsudfordringer, når man bestiller, så vi kan lave de bedst mulige arrangementer.

Man må medbringe sin egen sammenklappelige kørestol i standardstørrelse. Den skal opbevares i kahytten, når den ikke er i brug. Hvis man selv kan komme rundt på skibet i kørestol uden hjælp, behøver man ikke at rejse med ledsager. Rejsende, der behøver hjælp, skal højst sandsynligt rejse med en ledsager. Tal med rejsebureauet om det.

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret langs den norske kyst er uforudsigeligt, og vejr, hav og is kan påvirke rejseplan og udflugter. Gennemførsel af udflugter er også afhængig af minimum- / maksimumantal deltagere. Når julen nærmer sig, kan ruter ændres, for at skibene kan være vært for middage og fester for lokalsamfundene.

À la carte-menu

Hurtigrutens à la carte-menu er en madoplevelse ud over det sædvanlige - en middag af de absolut bedste råvarer fra lokale leverandører. På klassiske rejser er helpension inkluderet i prisen, og for et mindre gebyr kan man opgradere til à la carte. Hvis man ikke helpension, er du altid velkommen til at bestille à la carte-menu. På de fleste af Hurtigrutens skibe serveres à la carte-menuen i separate områder af restauranterne, men om bord på m/s Trollfjord er der separat spisestue, der udelukkende anvendes til à la carte-gæster. Nyd 2-, 3-, 4- eller 5-retters middage og vælg mellem fire forretter, fem hovedretter, fire desserter og Hurtigrutens berømte ost Ekstra vin- og drikkepakker kan også tilkøbes. À la carte-menu kan kun bestilles om bord. M/s Vesterålen tilbyder ikke à la carte-menu.

Midnatssol

Midnatssol er et naturligt fænomen - at hele ​​solskiven er synlig over horisonten 24 timer i døgnet. Det sker kun nord for polarcirklen på den nordlige halvkugle og tilsvarende på den sydlige. Se datoer og steder for midnatssolen herunder.

 • Sted                                   Første dag Sidste dag
 • Nordkap                            13. maj          31. juli
 • Hammerfest                    16. maj          28. juli
 • Vardø                                  16. maj          28. juli
 • Tromsø                              20. maj           25. juli
 • Harstad                              24. maj          20. juli
 • Svolvær                              28. maj          17. juli
 • Bodø                                     3. juni           11. juli

Polarnætter

Polarnat er et naturligt fænomen - at natten varer mere end 24 timer, hvilket betyder, at solen er under horisonten. Det sker kun nord for polarcirklen på den nordlige halvkugle. Og tilsvarende på den sydlige. Se datoer og steder for polarnatten herunder.

 •  Sted                                   Første dag                      Sidste dag
 • Nordkap                            18. november                   23. januar
 • Hammerfest                      20. november                   21. januar
 • Vardø                                 21. november                   20. januar
 • Tromsø                              25. november                   16. januar
 • Harstad                              30. november                   11. januar
 • Svolvær                               4. december                      7. januar
 • Bodø                                  15. december                   28. december

Hoteller

Hurtigrutens bookingteam hjælper gerne med at booke hotelværelse(r) før eller efter rejsen med Hurtigruten. Hurtigruten bruger 3- og 4-stjernede hoteller. Der er dog intet officielt hotel-stjernesystem i Norge. Alle værelser har private faciliteter (bortset fra Snøhotellet i Kirkenes). Enkeltværelser kan ligge mindre bekvemt og kan være dobbeltværelser til singlebrug eller enkeltværelser bygget til formålet. Hoteller kan opkræve betaling for fx saunabrug.

Transport

Transport mellem fx lufthavn, togstation kan udføres af private firmaer med minibus eller privat bil og er som regel uden ledsager fra Hurtigruten. Alle detaljer fremgår af rejsedokumenterne - se "Ankomst- og afrejseoplysninger".

I Bergen, Oslo, Kirkenes, Trondheim og Tromsø er transport inkluderet i rejsens pris, hvis ankomst- og afrejsepakken er bestilt. Hvis bestillingen ikke omfatter eventuelle transporter, kan disse bestilles inden afrejsen eller købes hos buschaufføren.

Tog

Norske Stats Baner (NSB) har glimrende, men begrænset togforbindelser mellem Bergen, Trondheim og Bodø. I dagtimerne har de fleste langdistancetog 1. og 2. klasse, og man kan købe forfriskninger undervejs. Telefoner findes i eksprestogene og de fleste intercitytog. Dørene er brede, og der er plads til pladskrævende bagage - bl.a. rygsække eller ski.

Fly

Hurtigrutens bookingafdeling hjælper gerne med at bestille billetter til tilslutningsfly til før eller efter rejsen med Hurtigrutens skib. Nogle af rejserne sælges med flyvninger indkluderet.

Check ind / ud - kahytter

Check ud-tid er kl. 12.00 - bortset fra disse store havne:

 •                               Check in efter                 Check ud før
 • Bergen                kl. 15.00                               kl. 10.00
 • Trondheim        ankomst                              kl. 08.00      
 • Kirkenes             ankomst                              kl. 08.00

Det er muligt at købe senere check-out i receptionen, hvis den er ledig kapacitet

 • 225 NOK for 1-3 timer
 • 600 NOK for mere end 3 timer

Bagage

Passagerer kan medbringe op til 50 kg bagage om bord. Gæsterne må opbevare deres bagage i skibets bagageværelse / skabe på eget ansvar. Hurtigruten er ikke ansvarlig for tabt bagage. Vi beder vores gæster ikke at opbevare bagage i skibenes fællesarealer. Enhver overdimensioneret / tung bagage regnes som gods og skal betales for i overenstemmelse med Nor-Lines priser. Bemærk venligst, at bagage service ikke er til rådighed i andre havne end Bergen.

Aktiviteter om bord

Som en del af rejseoplevelsen tilbyder Hurtigruten nogle interessante aktiviteter om bord - demonstrationer og præsentationer. Aktiviteterne foregår både indendørs og udenfor på dækket, og de er afpasset årstiderne og / eller de områder, skibet sejler i. Det er frivilligt at deltage. Aktiviteterne annonceres i dag-til-dag-programmet eller ombord.

Valg af kahyt

På ruterne Bergen-Bergen og Bergen-Kirkenes-Trondheim alle suite bookinger kan man vælge en bestemt kahyt uden ekstra betaling (afhængig af tilgængelighed). På alle andre rejser med fem eller flere overnatninger kan man vælge kahyt mod ekstra betaling (afhængig af tilgængelighed). Se venligst den gældende prisliste for nærmere oplysninger om sådanne gebyrer. På alle andre rejser, og hvis der ikke er valgt at betale ekstra for en bestemt kahyt, tildeles kahyt ved ombordstigning. Kahytter på dæk med passagerer-adgang til udendørsarealer har til tider begrænset udsigt, fordi andre passagerer går forbi. Spørg Hurtigrutens bookingpersonale om rådgivning før valg af kahyt.

Kahytsnumre

På vores Bergen-Bergen- og Bergen-Kirkenes-Trondheim-rejser og ved alle suite-bestillinger kan man vælge kahytsnummer uden ekstra betaling (afhængig af tilgængelighed). På alle andre rejser med mindst fem overnatninger kan man vælge kahyt mod betaling (afhængig af tilgængelighed). Se venligst den gældende prisliste for nærmere oplysninger om priserne. På alle andre rejser og hvis man vælger ikke at betale separat gebyr, tildeles kahytsnummer ved ombordstigning.

Cafeteria

Varme og kolde drikkevarer og snacks kan købes i cafeteriet. Om vinteren er åbningstiderne angivet om bord.

Elektricitet

230 volt vekselstrøm. To-stik af Continental-typen, som der kræves adapter/konverter, som man selv skal medbringe.

Ombordstigning og afsejling

I Bergen sejler Hurtigrutens skibe fra Jekteviksterminalen, Nøstegaten 30, N-5010 Bergen. Taxachauffører kender placeringen af terminalen. Skilte i byen viser til Jekteviksterminalen. I terminalen kan der lejes bagagebokse. Terminalen er bemandet og åben for bagage check-in fra kl. 13.00 timer. Passager-indtjekning begynder kl. 15.00 timer, og ombordstigning finder sted fra kl. 16.00. Kahytter er tilgængelige fra kl. 18.00.

Periode                                                          Afsejling      Check in fra

Hver dag året rundt                                 kl. 20.30       kl. 16.00

Der er ingen restaurant-faciliteter i terminalen, og passagererne kan frit gå på opdagelse i Bergen før check in-tid. Inden afsejling serveres middag - som regel mellem kl. 18.00 og 21.00. Kun denne aften er der frit bordvalg. Rundrejse-passagerer kan finde deres fastebordnummer i kuverten, de modtager ved check in.

Ved skibets ankomst til Bergen efter rejsen bliver bagage bragt til bagagebåndet i terminalen. På rundrejsens sidste dag, skal man forlade kahytten et par timer før ankomst. Oplysninger om bagagehåndtering og udcheckning i andre havne findes om bord.

Drikkepenge

Det er ikke almindelig praksis at give drikkepenge på Hurtigrutens skibe på kystrejser, men hvis man synes, at besætningsmedlemmer bør belønnes for ekstraordinær service, findes der drikkepengekasser og kuverter i restauranten.

Informationsmøde

Der er informations- og sikkerhedsmøde før afsejling fra Bergen og Kirkenes. Hvert skib har en ekspeditionsleder, der sælger og rådgiver om udflugter, udleverer dagsprogram og nyheder, og giver meddelelser om interessante steder, check ud m.v. Lejlighedsvis varetages dette af receptionen. Ekspeditionslederne taler norsk, engelsk og tysk.

Internet

Vi har trådløst netværk om bord til brug. Spørg om yderligere information i receptionen.

Sprog

Norsk og engelsk er de officielle sprog om bord. Personalet i receptionen og nogle af besætningsmedlemmerne taler også tysk. Turlederen taler norsk, engelsk og tysk.

Vaskeri

Vaskerum med vaskemaskiner, tørretumblere og strygejern er til rådighed på alle skibe. Poletter kan købes i receptionen.

Måltider

Morgenmad serveres normalt fra kl 07.30 (ingen faste pladser), frokost fra kl. 12.00 eller 13.00 (ingen faste pladser) og aftensmad fra kl. 18.30 (tildelte pladser). I højsæsonen kan der være to frokost- og to aftensmadshold. Det forklares om bord. Rejsen begynder med en middag på afsejlinger fra Bergen og slutter med brunch på ankomstdagen tilbage i Bergen. Morgenmad består af et godt udvalg af pålæg, ost, æg, kornprodukter og frugt, med friskbagt brød, kager og ofte "sveler" (små pandekager) og vafler, der bages i restauranten. All Inclusive-pakken indeholder en blanding af menuer til frokoster og middage. De, der ønsker bedre madoplevelser, kan for en lille merpris købe à la carte-menu. Alle skibe har fuld restaurantlicens, og priserne om bord svarer til priserne på det norske fastland

Lægehjælp / Medicinske nødsituationer

Der er ingen læge eller apotek om bord. Men skibets officerer er uddannet i førstehjælp og kan give medicinsk nødhjælp. Skibene er også tæt på land, hvis der kræves akut lægehjælp.

Kreditkort / Betalingsmuligheder / Valuta i Norge

Der bruges norsk valuta om bord. Der kan veksles fra de fleste større valutaer. Visa, American Express og MasterCard accepteres om bord. Et krydstogtkort kan anskaffes og anvendes til betaling for bl.a. drikkevarer og afregnes ved rejsens afslutning. Der tages forbehold for ændringer. Hurtigruten foreslår, at man medbringer en lille mængde norske kroner (NOK) i kontanter. Større kreditkort er almindeligt accepteret i Norge, undtagen muligvis i mindre virksomheder. Man kan blive bedt om at vise identifikation, når man betaler med kreditkort eller veksler penge.

Sikkerheds- / velkomstmøde / værdigenstande

Det er et sikkerheds krav, at alle Hurtigrutens passagerer deltager i en obligatorisk sikkerhedsbriefing i Bergen, før skibet forlader havnen. Efter check in og før afsejling skal alle gå til terminalbygningens stueetage, hvor Hurtigrutens personale jævnligt giver sikkerhedsbriefing. Den varer 10-15 minutter - første gang kl. 15.45 (check in på skibet starter kl. 16.00 - fra samme etage). Foredraget indeholder en demonstration af, hvordan man tager redningsvest på og instruktioner, der skal følges i et usandsynligt tilfælde af en evakuering eller andre nødsituationer i løbet af rejsen. Briefingen er obligatorisk for alle passagerer - også dem, der tidligere har rejst med Hurtigruten. Der er lejlighed til at stille spørgsmål, hvis man er i tvivl om noget. Når sikkerhedsbriefingen er slut, bedes man gå om bord med det samme. Den sidste briefing er kl. 19.30. Passagerer, der ankommer efter dette tidspunkt, har pligt til at deltage i et sikkerhedsmøde om bord kl. 20.00, før skibet forlader Bergen.

Læs venligst opslagene om nødprocedurer, der hænger på indersiden af kahytsdøren og i fællesarealer, og spørg i receptionen, hvis der er tvivl om noget. I mange havne kan der være en del aktivitet på kajen med biler, der kører til eller fra borde og / eller varer, der lastes eller losses. Pas på denne trafik! Pas på i vintermånederne, da der kan være isglat - på udendørs dæk og ved skibets landgangsbro og ved udstigning fra busser. Ispigge til sko og andet vintertøj kan købes i skibets butik. Gå ikke rundt med store kontante beløb, og hold altid øje med værdifulde genstande - bl.a. mobiltelefoner og kameraer.

Butikker

Der er en butik om bord på alle skibe. De sælger lokale produkter, souvenirs, strik, bøger, postkort, frimærker og et begrænset udbud af toiletartikler.

Udflugter

Det anbefales at forudbestille udflugter (hvis det er muligt), da kun de resterende pladser sælges om bord. Udflugter, der bestilles om bord, skal betales i norske kroner, og prisen kan variere som følge af valutakursudsving. Forudbestilling af udflugter i land er muligt indtil fire uger før afrejse. Hvis der betales med kreditkort, kan der forudbestilles indtil to uger før afrejse. Udflugter og deres indhold er afgængige af maksimum / minimum antal deltagere, sejltider, vejret og lokale forhold.

Rygning

Der må ryges i de afmærkede områder på de udendørs dæk. Men rygning er ikke tilladt, når skibene er i havn og under brændstofpåfyldning. Personalet vil oplyse, hvornår det ikke er tilladt at ryge udenfor. Rygning i kahytterne er forbudt og vil medføre bøde.

Stabilisatorer

Alle Hurtigrutens er skibe udstyret med stabilisatorer.

Telefon / mobiltelefoner

Private mobiltelefoner kan anvendes om bord selv om forbindelsesforhold kan variere. Spørg udbyderen af telefonabonnementet om priser for at benytte telefonen i udlandet.

Dress code

Om bord er påklædning uformel. Selv om nogle passagerer vælger at skifte tøj før middag, er dress coden snarere afslappet end formel. Vejret i Norge kan skifte i løbet af hver sejlads eller endda i løbet af dagen. For at tage højde for disse variationer anbefaler Hurtigruten lagdelt påklædning, der gør det nemt at tilpasse sig ændringer i temperatur, vind og nedbør. På alle rejser anbefaler Hurtigruten at medbring åndbart, vand- og vindtæt tøj. En varm hue, handsker, halstørklæde og termotøj og -undertøj kan være nyttigt i vintermånederne. På land, hvor det kan være iskoldt, er solide sko vigtige på udflugterne, og en stok eller vandrestav kan være nyttig.

Arbejdende skibe

Hurtigrutens skibe er arbejdende skibe, der anløber havne døgnet rundt. Der kan forventes støj og vibrationer i nogle kahytter, når der lægges til kaj og når der lastes gods. Dette varierer afhængigt af kahyttens beliggenhed og skibstypen. Støj påvirker folk forskelligt, og hvad der kan være et problem for én person, er ikke et problem for en anden.

Fartplan

Alle Hurtigrutens skibe har egen fartplan. Når vi besøger havne på ruten, skal man selv sørge for at være tilbage om bord til tiden, især hvis skibet ankommer forsinket, men afsejler i tide for at holde fartplanen. Afsejlingstidspunktet vises ved landgangsbroen. Hurtigruten skibe kan ikke vente på forsinkede passagerer, da fartplanen skal overholdes. Hvis man mister en afsejling, skal man selv komme til næste havn på egen regning.

Havne

Fra Bergen til Kirkenes besøger alle Hurtigrutens kystskibe 34 havne. Se afsnittet Havne på hjemmesiden for mere information.

Lokal Transport / rejser fra havn til havn

På en kort rejse kan man flyve til en by, gå om bord på Hurtigruten og sejle til en anden by og derefter flyve hjem igen. Det er den perfekte løsning for dem, der ikke har tid til at deltage på hele kystrejsen. Vælg starthavn og hvor antal overnatninger om bord eller bed Hurtigruten lave en pakkeløsning. Mange lokale bruger Hurtigruten som transport fra en af anløbshavnene til en anden for at shoppe, besøge venner eller familie.

Bagage

Bagagehåndtering er ikke inkluderet i rejsens pris. Bortset fra Bergen skal man selv bære sin bagage til og fra skibet.

Check Out:

 • Normal udtjekning fra hytter er kl. 12.00
 • Det er muligt at købe en senere udtjekning i receptionen, hvis det er ledigt
  • 225 kr for 1-3 timer
  • 600 kr for mere end 3 timer

Havne med tidligere udtjekning:

 • Bergen (kl. 10.00),
 • Kirkenes (kl. 08.00),
 • Trondheim (kl. 08.00)
 • Tromsø (sydgående - kl. 20.00)

Køretøjer / biler

Nogle af skibene kan medbringe biler, så man kan kombinere en kystsejlads med en biltur. Eller hvis man er på bilferie og ønsker en pause, er Hurtigruten et glimrende alternativ til et hotelophold.

Indtjekning af køretøj:

 • Tidspunktet for ombordkøring i Bergen er klokken 18.00. Gæster som rejser med bil skal møde op senest 1 time før afgang i Trondheim, Bodø, Tromsø og Kirkenes. For øvrige havne skal man møde op senest 30 minutter før afgang.
 • Alle gæster må tjekke ind i terminalen i Bergen eller ombord på skibet i de andre havne, før bilen køres om bord.
 • Gæster skal tage nøvendig bagage med sig og foretage ombordstigningen via terminalen i Bergen og via Hurtigrutens kaje i de andre havne. Bagage skal ikke transporteres gennem bildækket.
 • Kontrolkortet for bilen skal fremvises til manskabet på bildækket (kontrolkort får du når du tjekker ind). Du kan køre bilen om bord selv, eller du kan bede manskabet om hjælp. Hvis der er begrænset med tid før afrejse, vil du få kontrolkortet til køretøjet udleveret på bildækket.
 • Bildækket bliver aflåst, og der er ingen adgang til køretøjet undervejs.
 • I højsæsonen er der begrænset bilplads på nogle af de korte strækninger. Campingvogne og trailere kan desværre ikke fragtes med Hurtgiruten.

Følgende dimensioner gælder for køretøjer

  Maks længde i meter Maks bredde i meter Maks højde i meter Maksvægt i kilo
MS Kong Harald 6,40 2,40 2,25 5000
MS Nordkapp 6,50 2,45 2,10 5000
MS Nordlys 6,50 2,40 2,20 5000
MS Polarlys 6,50 2,45 2,20 5000
MS Richard With 6,40 2,40 2,30 5000
MS Trollfjord 6,30 2,40 2,30 5000
MS Vesterålen 5,40 2,30 1,90 2800
MS Nordnorge 6,50 2,40 2,30 5000

 

Kæledyr

Kæledyr bortset fra førerhunde  er kun tilladt i dyre kabine. Kæledyr er ikke tilladt i fælles områder om bord på skibet.

Fitnesslokale / motionsrum

Nogle af Hurtigrutens skibe har jacuzzi og fitnessrum.