Et fodspor vi er stolte af

I løbet af årtierne har vores kaptajner og besætning, ekspeditionsteams og tilbagevendende gæster med deres egne øjne været vidne til klimaændringernes indvirkning på de skrøbelige polarområder. Derfor er bæredygtighed kommet til at optage en central plads i hjertet af, hvem vi er, og hvad vi gør.

Oplev Hurtigruten Expeditions bæredygtigheds-forpligtelse

Mød Karin og Tudor fra vores ekspeditionsteam, og hør mere om, hvad vi gør for at tage hensyn til miljøet i alt, hvad vi gør.

Få 3 tips fra os!

Klik på billederne for at se nogle af vores bæredygtighedsforanstaltninger, og få tip til hvordan du kan hjælpe.

Få 3 tips fra os!

Klik på billederne for at se nogle af vores bæredygtighedsforanstaltninger, og få tip til hvordan du kan hjælpe.

Uddannelse, forskning og videnskabsprogrammer

Madspild

Lokalsamfund

Hybridteknologi og innovation

Forbud mod engangsplastik

Vi bekymrer os om dyrelivet

Strandoprydninger

Uddannelse, forskning og videnskabsprogrammer

Øget bevidsthed – vi skaber ambassadører 

Vi ønsker at skabe en dybere forståelse for de områder, vi udforsker, og de muligheder og udfordringer, de står overfor. Og derfor tilstræber vi at få vores gæster til at blive ambassadører for hver destination på hvert ekspeditionskrydstogt, hjulpet på vej af vores højt kvalificerede og erfarne ekspeditionsteams. De er eksperter inden for alt fra biologi og polaroverlevelse til nordlys og bæredygtighed. De opmuntrer vores gæster ved foredrag og diskuterer lokale kulturer, dyreliv, natur og forurening – såsom plast og mikroplast og deres påvirkning af verdenshavene. 

Hurtigruten Expeditions’ videnskabsprogram 

Med vores videnskabsprogram tilføjer vi værdi til gæstens oplevelse ved at samarbejde med verdens videnskabelige institutioner, og giver dem mulighed for at deltage i videnskabelige projekter for civile. Vi har indgået samarbejde med verdensførende institutioner for at hjælpe dem med deres igangværende, videnskabelige undersøgelser, og til gengæld deler de deres viden og erfaring med vores gæster. Vi kører adskillige videnskabsprojekter for civile på vores ekspeditionskrydstogter, og i løbet af de sidste tre år har dette gjort det muligt for os at skabe et solidt fundament for kernen i vores videnskabsprogram. 

Vores gæster kan bidrage med at fremme videnskaben på flere videnskabsprogrammer for civile, herunder fugleobservationer, undersøgelser af havfugle, overvågning/observationer af havpattedyr, undersøgelser af snealger, et søløveprojekt, flere undersøgelser og observationer af hvaler, observationer af skyer, studier af fytoplankton, identificering af plastkilder og overvågning af krill. Vi gør dette i samarbejde med IAATO, AECO, Polar Citizen Science Collective, ASI, NASA, Polar Tag, NIVA, UNIS og adskillige andre institutioner og universiteter.  

Se en film om vores videnskabsprogram her

HVAD KAN DU GØRE?  

 1. Fortæl det til andre! Når du bygger videre på din egen viden, kan du hjælpe andre med at forstå vigtigheden og værdien af vores naturressourcer. 
 2. Kom ikke kemikalier ud i vandvejene. Vælg ikke-giftige kemikalier derhjemme og på arbejdet. 
 3. Plant et træ. Træer laver ilt. De hjælper med at spare på energien, renser luften og bekæmpe klimaændringer. 
Science center - MS Roald Amundsen
Foto: Agurtxane Concellon

Madspild

Indkøb af mad og overvågning af service

Når der serveres over 4 millioner måltider hvert år, kan selv en lille reduktion af madspild gøre en enorm forskel. Men for os er en lille reduktion dog ikke nok. Derfor har vi afgivet et løfte om at reducere vores madaffald med 30 % inden 2021. Vi har implementeret en digital registrering og måling i realtid for alle stadier af vores fødevareproduktion for at indsamle de data, vi har brug for, for at minimere spild, og tidlige resultater viser, at vi kan forvente en reduktion på mere end 30%.

Mere bæredygtige fødevaresystemer

Vi har også indgået et partnerskab med EAT Foundation, en svensk-baseret nonprofitorganisation, der er dedikeret til at gøre fødekæden mere bæredygtig og retfærdig for både mennesker og planeten.. Med vores partnerskab vil vi undersøge yderligere initiativer til at gøre vores fødevaresystemer mere bæredygtige og udbrede vores udvalg af mad ombord.

Sporbare madvarer

Det, vi tager fra vandet, er lige så vigtigt som det, vi kommer i det. Vi opretholder naturligvis et forbud mod al fisk, der ikke er bæredygtigt fanget, og vi kræver tredjepartscertificering af alle købte fisk (MSC, ASC eller tilsvarende).

HVAD KAN DU GØRE?

 1. Køb ikke mere, end du skal bruge, og hold styr på, hvad du har købt og brugt. Vi foreslår at tage en “shelfie” – et billede af dit køleskab og køkkenskabe for at minde dig selv om, hvad du har.
 2. Tjek sidste holdbarhedsdato på friske fødevarer, når du køber dem. Det er disse datoer, du skal lægge mærke til, og ikke bare bedst før-datoerne. 
 3. Køb kun det, du skal bruge, inden det udløber.
Fredheim - FR Fridtjof Nansen
Foto: Agurtxane Concellon

Lokalsamfund

Styrkelse af lokalsamfund og -kultur

Vi respekterer og støtter oprindelige folkeslags værdier, kultur og traditioner og opretholder et meget tæt samarbejde med de mennesker, der gør så stor en indsats for at byde vores gæster velkommen, hvor end vi kommer hen. Ved at handle lokalt og købe ingredienser fra lokale leverandører, samt købe tjenester såsom udflugter, støtter vi erhvervene og velfærden i disse små kystsamfund.

Bekæmpelse af masseturisme

At udforske nogle af de mest spektakulære vildmarksområder på vores planet – og besøge de kulturer, der kalder dem deres hjem – er en vigtig del af ethvert ekspeditionskrydstogt med Hurtigruten. Dette forpligter os til at operere med største respekt og følsomhed. Vi er førende i forhold til at forhindre nedbrydning på grund af masseturisme, respektere de oprindelige folkeslag og give oplevelser, hvor det eneste spor, vi efterlader, er det positive indtryk på alle vores opdagelsesrejsende.

HVAD KAN DU GØRE?

 1. Den bedste måde at støtte de lokale virksomheder på er ved at købe fra dem.
 2. Fortæl dine venner og familie om din foretrukne, lokale forretning. 
 3. Følg og støt lokale virksomheder på de sociale medier, og giv gode anmeldelser.
Grønland – Inuitternes land
Foto: Andrea Klaussner

Hybridteknologi og innovation

Videnskab, innovation og teknologi

Da vi går ind i en ny æra af bæredygtige eventyrrejser, er vi forpligtet til at sætte og hæve standarderne for hele branchen. Vores ultimative mål er at drive vores skibe fuldstændig uden emissioner.

Bekæmpelse af klimaforandringer gennem innovation

Ved at introducere verdens første krydstogtskibe med hybridmotorer tager vi skridt, som vi håber, vil inspirere hele branchen. Vi tester og driver også skibe med grøn biobrændstof, der er lavet af organisk affald. Der er mere end 300 krydstogtskibe i verden, og den daglige udledning fra et enkelt fartøj, der bruger tung brændstofolie, svarer til en million biler. Det skal der laves om på.

MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen

Vores revolutionerende hybridskibe er opkaldt efter legender fra polarforskningens gyldne tidsalder og er standard budbringere af, hvad der vil blive verdens grønneste flåde af ekspeditionskrydstogtsskibe. De er udstyret med store batteripakker, der reducerer emissionerne markant og er fyldt med banebrydende, grøn teknologi, har innovative miljøløsninger og har forbedret design af skrog og forstavn.

Se en film om den teknologi, vi bruger her

Tag en guidet tur på vores skibe her

Forbud mod tung brændstofolie

På grund af afhængigheden af tung brændstofolie (HFO) bidrager skibsfartsindustrien meget til udledningen af drivhusgasser, især SOx, NOx og CO2. Derudover bidrager andre forurenende stoffer, som partikler og sort sod, til global opvarmning i det arktiske område og skaber miljøskader på andre måder. Vi stoppede med at bruge tung brændstofolie for over et årti siden og opfordrer resten af branchen til at gøre det samme. Vi står sammen med ledende miljøpartnere, som f.eks. Clean Arctic Alliance og European Climate Foundation, i spidsen for en #HFOFreeArctiv-kampagne – en kampagne der vil forbyde brugen af tung brændstofolie i arktiske farvande.

HVAD KAN DU GØRE?

 1. Køre mindre bil – cykle eller gå mere.
 2. Bruge langtidsholdbare, energieffektive el-pærer, der hjælper med at reducere udledningen af drivhusgasser. Det hjælper også at slukke lyset efter dig, når du forlader et rum.
 3. Reducere og genbruge. Følg de to R’er for at spare på naturressourcer og deponeringssteder.
MS Roald Amundsen - Antarktis
Foto: Dan & Zora Avila

Forbud mod engangsplastik

Hvert minut ender 15 ton plastikaffald i verdenshavene. Hvis denne tendens fortsætter, vil dette antal fordobles i løbet af de næste 10 år, og inden 2050 vil der være mere plast i havene end fisk.

Vi har fokuseret på at reducere plastforurening i årevis

Vi var det første store rejseselskab, der fjernede al engangsplastik fra alle vores skibe, restauranter og hoteller. Ydermere forbedrer vi hele tiden måden, hvorpå vi reducerer, genbruger og håndterer vores affald, og deler alt, hvad vi lærer om det undervejs. Plastiksugerør er blevet fjernet eller erstattet, rørepinde bruges ikke længere, og vi bruger heller ikke længere plastikkrus pakket ind i plastik, plastikbestik, plastikposer, plastlåg på kaffekopper, plastiktandstikker, plastforklæder, engangsemballager fra smør og alle andre engangsprodukter, som vores 500.000 gæster og 2.500 medarbejdere kan støde på dagligt.

Faktisk har vi enten fjernet eller erstattet plastemballage med miljøvenlige alternativer fremstillet af papir, metal eller andre biologisk nedbrydelige og bæredygtige materialer. Og vigtigst af alt har dette samlet set ført til en kæmpe nedskæring af engangsprodukter.

Men løsningen på plastkrisen afhænger af mere end blot en enkelt virksomhed. Vi deler aktivt vores erfaringer, vi har fra vores plastreduceringsprogram, og engagerer vores gæster, partnere, konkurrenter, lokalsamfund, myndigheder og alle andre, der ønsker at deltage i kampen. Vi har også indført strengere krav om bæredygtighed til vores leverandører og udfordrer dem til at reducere eller standse brugen af engangsplast.

HVAD KAN DU GØRE?

 1. Drop plastikposer. Tag dine egne genbrugelige med til butikken.
 2. Stop brugen af sugerør. Medmindre du har et medicinsk behov, og selv da, kan du bruge dem af papir. Og mens du er i gang, så drop plastiktallerkener og -krus.
 3. Undgå plastikflasker. Invester i en vandflaske, der kan bruges igen.
Unødvendig engangsplastik udskiftes
Foto: Ole Martin Wold

Vi respekterer og beskytter dyrelivet

At udforske nogle af de mest spektakulære vildmarksområder på vores planet - og observere det unikke dyreliv, der findes der - er en vigtig del af hver Hurtigruten-rejse. Dette kommer med en forpligtelse til at udforske på en lav effekt måde. Observation af vilde dyr og fugleliv sker på afstand for ikke at ændre naturlig adfærd, og vi viser den største respekt for deres velfærd og levesteder. Under hver rejse – og før hver landing – bliver alle gæster orienteret og uddannet om lokale retningslinjer for dyrelivet.

Hurtigruten Expedition Team medlemmer er håndplukket, uddannet og certificeret årligt, hvilket sikrer, at alle forberedelser, landinger og møder med natur og dyreliv sker i overensstemmelse med vores strenge politikker og retningslinjer, som alle overgår industristandarder.

Bedre sammen

Vi er nødt til at forstå og konstant forbedre vores viden om det dyreliv, vi støder på, og de skrøbelige regioner, de lever i. Derfor er vi medlemmer af Association of Artic Expedition Cruise Operators – AECO – en organisation, der arbejder for ansvarlig, miljøvenlig og sikker turisme i Arktis. Vi er også stolte medlemmer af International Association of Antarctic Tour Operators - IAATO - som går ind for og fremmer sikker og miljømæssigt ansvarlig rejse til Antarktis. Et af disse organisationers hovedfokus er at fremme offentlighedens bevidsthed om og bekymring for bevarelsen af det bredere miljø såvel som de lokale økosystemer.

HVAD KAN DU GØRE?

 1. Hvis du har en balkon eller en have, plante indfødte arter af blomster, træer og buske. Dette giver insekter, fugle og vilde dyr mad, husly og et sted at trives.
 2. Stå op for dyrelivet - din stemme spørgsmål!
 3. Vær en uddannet forbruger. Vælg produkter, der ikke skader vilde dyr eller deres levesteder.
Isbjørn - Svalbard
Foto: Chase Dekker

Plastik, forurening og renere verdenshave

Plastikforurening er den største enkeltstående trussel mod vores verdenshave. I 2050 vil der være mere plastaffald end fisk i havene, men alligevel er vi fast besluttede på at være en del af løsningen på dette problem. Efter at have opereret i nogle af verdens mest uberørte områder i mere end 125 år har vi set på første hånd, hvordan forurening, udledning og affald direkte påvirker natur, dyreliv og lokalsamfundene.  

Vi rydder op på strandene, når som helst vi kan 

Den vigtigste, daglige opgave for vores besætning og gæster er at reducere affaldet, før det ender i havet. Men nogle gange bliver vi også nødt til at foretage førstehjælp. Hurtigrutens ekspeditionsteam tager dagligt gæsterne med på udflugter og vandreture til virkeligt spektakulære steder. Ved hver landgang og hver destination opfordrer vi vores gæster til at være med til at indsamle det affald, vi finder. Derudover arrangerer Hurtigrutens ekspeditionsteam større strandoprydninger på nøje udvalgte steder, der resulterer i, at flere ton affald bliver fjernet hvert år. 

Vi udbreder bevidstheden om forurening på alle de måder, vi kan. Desuden deltager vi i strategiske partnerskaber, hvor vi arbejder med relevante organisationer, forsker og overvåger verdenshavene i realtid. Som verdens største ekspeditionskrydstogtselskab og den vigtigste medspiller i både Arktis og Antarktis går vi forrest for at være et godt eksempel og flytte branchen fremad. 

HVAD KAN DU GØRE?   

 1. Undgå plastikemballage. Køb et stykke sæbe i stedet for flydende sæbe. Undgå produkter, der er beklædt med plastik og genbrug det, du kan. 
 2. Brug af en vaskepose er den mest effektive, praktiske løsning mod mikroplastforurening fra tøjvask. 
 3. Smid ikke affald fra dig. På verdensplan er 73 % af strandaffald plastik: cigaretfiltre, flasker og skruelåg, madindpakningsplastik, indkøbsposer og polystyrenbeholdere. 
Strand rengøring på Kap Bruun
Foto: Stefan Dall