Uendelige arktiske sommeraftener

Sommer: 21. maj - 30. september

Det er svært at se forskel nu. Dag og nat er ens. Lyst klokken fire om morgenen, lyst klokken fire om eftermiddagen. Midnatssolen giver endeløse lyse timer. Den perfekte kulisse, når man vil opleve Svalbard.

Hundeslæde på hjul

Hjulene snurrer, hurtigere og hurtigere. Selv om der ingen sne er på jorden, er hundene ivrige efter at trække slæder. Svalbard ser anderledes om sommeren. Ingen snedækkede tinder. I stedet kan man se grønne, røde og orange pletter på jorden. Hundene følger førerslæden. Vi er på vej ind i Endalen, en del af Adventdalen. Alt ser anderledes ud. Som på en anden planet.

Vandretur overFoxfonna

Guiden går forrest. På kryds og tværs af bjerget til vi endelig er på toppen af ​​en kulmine. Foxfonna-gletsjerens iskolde flade skal krydses, og vi skal ned til en gammel pelsjægerhytte. På vej ned åbner Adventdalen sig, og vi kan se de takkede tinder på den anden side af Isfjorden. Man føler trætheden i musklerne, men ønsker ikke, at vandreturen skal slutte. Man har ikke lyst til at vende tilbage i civilisationen. Heller blive herude! Bare lidt længere ...

Vandretur fra havet til toppen

En række af skinnende gletsjere. Man kan se alt fra toppen af ​​Forkastningsfjellet. Mod nord den blå is, der glitrer fra den mægtige Nordenskiöld-gletsjer. Mod vest den forreste del af Esmark-gletsjeren, der står højt og stolt. Vi er på den nordlige side af Adventfjord med et storslået panorama af hele Isfjorden.

Isfjord-safari til Fuglefjella og Hiorthhamn

Bjerget er i live. Klipperne er levende og vrimler med bevingede væsner. Ikke underligt, at stedet kaldes Fuglefjeldet. Vi er et sted i Isfjord - en kort bådtur fra Longyearbyen. Vores skipper og guide deler begejstret alt, hvad han ved om Spitsbergen og Svalbard. Man skal anstrenge sig for at høre ham for lyden fra tusindvis af havfugle. Pludselig brøler bådens motor igen. Søkonger, rider og lomvier letter. Myldrende, hvirvlende. De er overalt, og man har aldrig følt sig mere levende.

Isfjord safari til Grumant

Ingen tegn på liv. Grumant er en spøgelsesby. For mere end halvtreds år siden var stedet fuldt af mennesker. Det er uhyggeligt. Stille. Selv fuglefjeldene er tomme. Trækfuglene har kurs mod sydligere himmelstrøg. Den eneste lyd er fra havet, dr skyller mod den øde kystlinje og vores båd. Man kan smage det salte havvand. Bådturen tilbage bliver sjov.

Fossiljagt med pakhunde ved Longyear-gletsjeren

Klippestykket er millioner af år gammelt. Det har et aftryk af en blomst. Der er tusindvis, hvis ikke millioner, af små klippestykker i den enorme bunke, og man har lyst til at slå dem alle sammen i stykker og se, hvilke hemmeligheder de skjuler. Longyear-gletsjeren har eroderet grundfjeldet, gjort sten til grus og skabt den store moræne, vi står på. Se på stenen igen. Man må tage alle dem med hjem, som man kan bære.

Sejltur til Barentsburg

Morgensolen spejler sig i det krystalklare arktiske vand. MS Langøysund er vej ud til Esmark-gletsjeren og den russiske by Barentsburg. 400 mennesker bor der. De kommer alle fra lande, der var en del af det tidligere Sovjetunionen. Før Barentsburg sætter båden farten ned - og går så i stå ved kajen. Ude på dækket ser man gletsjeren - en mur af is. Det russiske Svalbard med Lenin- statue og propagandaplakater er en kontrast til lille Longyearbyen.

Sejltur til Pyramiden

Nord, mere nordligt og endnu længere mod nord. Vi forlader Tempelfjord. Nordenskiöld-gletsjerens mægtige blå isvægge står i skarp kontrast til bjergene rundt om. Gletsjeren knager - man kan næsten mærke bevægelserne. Man får lyst til at være opdagelsesrejsende, til at opdage et nyt land. Spøgelsesbyen Pyramiden ses pludseligt for foden af ​​et trekant-formet bjerg. Gå på opdagelse i byen. Her er ikke kun spøgelser, også isbjørne er kendt for at komme til byen. Gruppen skal holde sammen. For en sikkerheds skyld.

Kajaktur på Adventfjorden

Ikke en lyd. Ikke en bevægelse. Alt er stille. Pludselig fanger en skygge i vandet opmærksomheden. Formen er let genkendelig. En nysgerrig sæl. Fat pagajen og ro videre. Det er ikke langt over til den anden. Måske følger sælen med.