Solen vender tilbage

Den lyse vinter - 1. marts - 18. maj

Det har været mørkt i fire måneder. Svalbard er ved at vågne efter en lang, kold vinter. En stålblå nuance farver landskabet. Et brag af rødt ses i horisonten. Det er 8. marts. Solen er på vej tilbage. Dagene bliver lysere og længere. Om en måned fra nu er midnatssolen tilbage. Tid til at komme ud og lege!

Arktisk vildmarksaften

Væk fra Longyearbyen. Ud i Adventdalen. En åben ild knitrer inde i en hytte. En rensdyr-gryderet koger. Det er koldt udenfor. Der er varmt indendørs. Værterne her på Camp Barentz i den arktiske vildmark venter på at byde aftenens gæster varmt velkommen, servere et varmt måltid, fortæller historien om de opdagelsesrejsende, der opdagede Spitsbergen i 1596, og lære gæsterne alt, hvad der er værd at vide om Kongen af ​​Arktis, Isbjørnen.

Snescootersafari på Tempelfjorden

Lige foran os er en tårnhøj mur af blå is. Fjorden er frosset tyk med is, så vi kan køre helt tæt på snescooter. Man kan kun forundres over tun-gletsjeren i Tempelfjord. Sæler hviler på isen tæt på deres flugtveje tilbage i det arktiske vand - væk fra de jagende isbjørne. Vi passerer Villa Fredheim, Hilmar Nøis pelsjægerhytte. Det er utroligt, at folk har overvintret i det barske arktiske klima. Vi er kun her på et kort ophold, men turen vil efterlade et evigt indtryk.

Snescooter-safari til Camp Barentz

Adventdalen åbner. Vi kører forbi høje, hvidklædte fjelde. Luften er frisk - og kold. Selv de, der aldrig har været på snescooter før, kan lide det. Det er spændende at køre langt væk fra Longyearbyen. Pludselig holder gruppen stille. Motorerne er slået fra. Stilhed. Snescooterguiden peger til venstre. En flok rensdyr vandrer over den åbne tundra. I det fjerne ses en lejr. Den er vi på vej til - til Camp Barentz. Vi hører historien om de modige opdagelsesrejsende, der opdagede Svalbard i 1596 og om de udfordringer, de overvandt i forsøg på at overleve i den arktiske vinter: Frysende kolde temperaturer, skørbug og isbjørne, der klatrede ned gennem skorstenen. Dog ingen bjørne i dag. Endnu ikke...

Ishuletur

Lyset fra pandelampen afslører en glitrende, krystal-lignende hule. Væggene er frosne. Kun et par minutter efter at være hentet ved hotellet af en stor, rød pistemaskine. Nu er vi her - inde i en iskolde katedral, og alligevel fryser man ikke. Der er varmt inde i isgrotten. Lydløst, stille og magisk. Bare der havde været en seng herinde ...

På hundeslæde i Bolterdalen

Hunde gøede. Højt og hektisk. Folk løb rundt og gjorde slæder klar. Men nu, herude, hører man kun hundepoter, der rammer den bløde sne. Vi følger et frosset flodleje, der bugter sig ind i den lange, lysende Bolterdal. Stejle fjelde indrammer dalen på begge sider. Slæden foran går i stå. Scott Turner-gletsjeren er lige forude. Du sidder ned. Ved siden af hundene. De ser på dig. Du ser på dem. Det er en stor dag - og den er lige begyndt!