Magisk mørke og nordlys

Vinter: 1. januar - 29. februar og 1. december - 31. december

Stjernerne og måneskinnet oplyser alt. Man vænner sig til mørket. Solen når aldrig op over horisonten. Himlen er en scene for det, alle vil se. Eksplosioner af grønt, lilla, rødt og blåt. Nordlyset er ude i aften. Stemningen i Longyearbyen er unik. Mange er inde - ved pejsen. Livet går lidt langsommere på denne tid af året. Og det er i orden!

Nordlyssafari med snescooter

Stjernehimlen løfter selv sløret. Sluk snescootermotoren. Væn dig til mørket. Nordlys farver fjeldene og dalene grønne, blå og gul. Og så forsvinder de. Det er mørkt igen. Så en ny eksplosion - mod nord! Lilla lyn skyder over himlen og lander i syd. Men nu er lyset blåt. Det er en magisk symfonisk ballet - lydløs.

Hundeslædekørsel under nordlyset

Op og ned. Man føler terrænet, mens hundene spæner af sted. En bevægelse af lys på himlen snupper opmærksomheden. Det er næsten umuligt at se. Det er svagt. Som et fjernt minde. Men det vokser, snart intenst og levende. Kraftfuldt, hypnotisk og umuligt at ignorere. Mon hundene også ser lysene. Der er en larmende stilhed, mens man ser det magiske lys.

Vandretur på snesko til Lars-gletsjerhulen

Godt, at snesko findes! Uden denne smarte opfindelse, ville man gå i lårdyb sne i stedet for at skridte trygt fremad på toppen af ​​driverne. Som en polarforsker kan man gå op ad bjerget mod Lars-gletsjeren. Man ser indgangen foran sig og kan ikke lade være med at spekulere over, hvordan der ser ud inde i en gletsjer.

Nordlys-aften

Pejsen brøler. Vinden hyler. En tallerken rensdyrgryde serveres. Camp Barentz -guiden taler om de opdagelsesrejsende, der opdagede Svalbard i 1596. For en tid følger man med på en rejse tilbage i tiden. Tilbage til en tid, da Svalbard ikke var opdaget. Der hviskes omkring bordet. Det var noget lige uden for. Det vokser med spændingen. Der er her! Nordlyset!

Jagt nordlyset

Det er mørkt. Udenfor. Alt er stille. En kæmpe parabol og antenner på en fjeldtop. Udstyr. Teknik til at overvåge aurora borealis - nordlyset. Gode chancerne for at se det i aften, siger guiden. Kig op. Ingenting. Men så - en pludselig spøgelsesagtig bevægelse af lys på himlen. Her er det. Nordlyset.