Vi bringer videnskab fra det arktiske område til et bredere publikum

Fascinerende forskning udført i Arktis afslører skjulte sandheder om hele vores planet, men de færreste hører dem nogensinde. Det har inspireret Maria Philippa Rossi til at bygge bro over kløften med en banebrydende bog.

Med sin uberørte natur og sit unikke miljø tiltrækker Arktis intens forskning. Forskere, der arbejder her, stræber efter at afdække tundraens hemmeligheder og kortlægge virkningerne af klimaændringer. Men til trods for deres fremragende arbejde og vigtigheden af ​​deres fund for alle på planeten, hører kun få mennesker uden for det videnskabelige samfund nogensinde om det.

Maria Philippa Rossi blev opmærksom på dette misforhold, mens hun arbejdede som kommunikationsrådgiver på universitetscentret på Svalbard.

“Jeg er målløs over, al den forskning, der bliver udført i Arktis, som folk ikke kender til,” siger hun. “Der foregår ændringer i Arktis, mens man læser med her, men megen af forskningen kommunikeres på en måde, som mange mennesker ikke har tid eller det specifikke sprog til at forstå. Det bliver for professionelt og fremmed for de fleste af os – hvilket får mange til at tænke, at det ikke berører dem. Og her kommer en afsløring: Det, der sker i Arktis, berører dig!”

Maria Philippa Rossis bog – On Thin Ice

Maria Philippa Rossi har udgivet en bog om verdens bedste vandreture og er en erfaren foredragsholder. Så da hun indså omfanget af kløften mellem den viden, der findes om polarområdet, og offentlighedens forståelse, kom hun på at skrive en bog som en del af en bredere indsats for at sprede opmærksomheden.

Denne nye bog undersøger den omfattende klimaforskning, der foregår i Arktis, og “oversætter” den til et engagerende, inspirerende og tankevækkende sprog, som folk lettere forstår. Marias hensigt er i bund og grund at gøre en 16-årig i stand til at forstå videnskaben og være interesseret i den.

For at opnå det, søger bogen at præsentere forskningen på en meget engagerende måde – ved at fortælle de involverede menneskers historie. I On Thin Ice møder man forskere, der arbejder med gletsjere, havis og sne, og får viden om, hvad deres forskning går ud på, og passionen bag den.

“Igennem møder med enestående mennesker, deltagelse i feltstudier og ved at stille spørgsmål til forskere giver bogen læseren indblik i, hvordan det står til med isen og sneen i Arktis, og hvordan det, der sker der, påvirker resten af verden,” siger Maria Philippa Rossi.

Vi bringer arktisk forskning ind i debatten derhjemme

Aktuelt kommunikeres en masse forskning kun gennem videnskabelige artikler og undervisning, og den bredere offentlighed går derfor glip af denne vigtige – og spændende – information. Med bogen håber Maria derfor at få denne form for forskning inkluderet i den offentlige debat og lade den komme i betragtning, når politiske beslutninger træffes.

“Bogen vil give et løft til forskerne og måske fjerne nogle fordomme. Forskerne gør et fantastisk stykke arbejde, og løsningen på klimaudfordringerne kan være i deres hænder! Bogen kan forhåbentligt øge offentlighedens interesse og forståelse for den komplicerede, men meget vigtige forskning i Arktis,” siger hun.

En ideel partner for Hurtigruten

On Thin Ice er skrevet med et bidrag fra Hurtigruten Foundation på 75.000 NOK for at skabe miljømæssig opmærksomhed og give almindelige mennesker en læringsrig rejse til Arktis. Til formålet vil bogen blive understøttet af foredrag, hvor Maria vil kunne føje endnu mere dybde til historierne.

Hurtigruten Expeditions fokuserer på videnskabelig kommunikation ombord, hvilket gør, at On Thin Ice passer godt til Hurtigruten Foundation. Bogen vil kunne tage Hurtigrutens rejsendes videnskabelige forståelse et skridt videre. Desuden kan den give dem noget, de kan tage med sig hjem fra deres rejser – for at lære mere og dele deres viden med familie og venner.

Få mere at vide her

Man kan læse mere om Maria Philippa Rossi på hendes webside og se fotografer fra hendes rejser på hendes Instagram-konto.

MPR.jpg