Redning af næsten uddøde fuglearter ved at udrydde rotter på South Georgia


South Georgia har som en isoleret ø i det sydlige Atlanterhav med grænse op til Antarktis et af de højeste niveauer af biodiversitet i verden med mange sjældne fugle- og pattedyrarter, hvoraf nogle kun findes her. Menneskelig aktivitet på øen i begyndelsen af ​​det 20. århundrede medførte en stigning i antallet af gnavere, der truede med permanent at skade biodiversiteten og balancen i øens naturlige habitater.

Hovedmålet med støtten fra Hurtigruten Foundation var at hjælpe med at udrydde rotter og mus fra øen for at genoprette den sjældne fuglebestand på South Georgia. Da den stadigt voksende bestand af gnavere fortsatte med at angribe fuglene, var flere af øens unikke arter på kanten til ​​at uddø. Projektet er en succes og er endda blevet hyldet af BBC News.som det “største rotteudryddelsesprogram, der nogensinde er gennemført”.

Hurtigruten Foundations støtte har hjulpet med at sikre, at de hjemmehørende arter som South Georgia-piber og spidsand, trives igen på deres oprindelige ynglesteder. Nu kan sangen fra South Georgia-piber høres overalt på South Georgia, og spidsandens ællinger ses nu overalt. I løbet af de kommende år og årtier vil mange andre fuglearter som Wilsons stormsvale og den antarktiske hvalfugl komme sig, fordi der ikke længere er rotter. Den hjemmehørende fuglebestand i South Georgia kan stige med så meget som 100 millioner takket være støtte fra organisationer som Hurtigruten Foundation, siger administrerende direktør for South Georgia Heritage Trust, Alison Neil.

Samarbejdet mellem Hurtigruten og South Georgia Heritage Trust spænder fra individuelle donationer og virksomhedsdonationer, gennem hjælp, såsom at bringe personale og udstyr til South Georgia ved at afholde auktioner for at rejse penge til velgørenheden og selvfølgelig gennem Hurtigruten Foundation. South Georgia Heritage Trust modtog støtte i 2016, 2018 og 2019 på i alt 315.587 norske kroner, fordelt på de tre år fra Hurtigruten Foundation.

Hvor kan jeg få mere at vide?

Som passager hos Hurtigruten kan du udforske South Georgia på vores ekspeditionskrydstogter med MS Fram. Du kan også læse mere om organisationens arbejde og kommende projekter på dens hjemmeside.

Om South Georgia Heritage Trust

Det er en velgørenhedsorganisation med base i Dundee, Skotland, der er dedikeret til at bevare øen South Georgias naturlige og historiske arv. Teamet samarbejder med udforskningsrejsearrangører som Hurtigruten, der giver deres passagerer rundvisninger i Grytviken og fortæller dem om rejsearrangørernes bevaringsarbejde.