En spækhugger i vandoverfladen

Håb for truede spækhuggere

Hurtigruten Foundation er gået sammen med velgørenhedsorganisationer, regeringer og oprindelige folk for at give en hjælpende hånd til en smuk skabning.

I 2018 fødte en spækhugger med navnet Tahlequah en kalv. Desværre betød komplikationer, at den døde 30 minutter senere. Men det, der skete bagefter, overraskede alle.

Tahlequah skabte overskrifter verden over, da hun i 17 dage sørgede over sin unge og skubbede den tæt på 1.600 kilometer rundt om Salishhavet ud for kysten af ​​British Columbia og Washington State. Naturforkæmpere, forskere og lokalsamfund delte sorgen, især da den bestand af de truede sydlige spækhuggere, som Tahlequah tilhører, er nede på kun 73.

På grund af så lavt et antal er hver fødsel og død vigtige begivenheder. Derfor betød det så meget, da Tahlequah fødte en sund kalv – der bliver kaldt Phoenix – kun to år senere.

Hjælp til at øge deres antal

I 2019 gav Hurtigruten Foundation et tilskud til Oceans Initiative, der har foretaget en blanding af forskning og feltarbejde for at øge antallet af de sydlige spækhuggere.

Programmet har base i Seattle og bestræber sig på at øge fødekilder og reducere støj i områder med spækhuggere. Oceans Initiative indsamlede data, der målte indvirkningen fra støj på spækhuggeres søgen efter føde, og de sporede de sydlige spækhuggeres aktivitet i sommermånederne fra San Juan Island i Salishhavet.

Deres arbejde har hjulpet med at vejlede i forhold til anbefalinger til at reducere skibes hastighed og øge afstanden til de sydlige spækhuggere, og det har resulteret i nye regler for hvalsafari og bådlicenser. Programmet sigter mod at øge bestanden af ​​de sydlige spækhuggere med 2,3 procent hvert år i de næste 28 år.

“I 1960’erne og 1970’erne blev spækhuggerne fanget og sendt til akvarier rundt om i verden,” siger Karen Sinclair, der er udviklingsdirektør hos Oceans Initiative, der har været meget involveret i programmet.

“Nu er der tre store udfordringer for spækhuggerne. Der er for få fisk, for megen støj, der gør det sværere for spækhuggere at finde fisk, og kemisk forurening i havet, der ender i deres hvalspæk.”

“Nu går regeringerne i Canada og USA sammen med lokale statsregeringer, regionale myndigheder, andre nonprofitorganisationer og oprindelige folk for at redde denne bestand.”

Medlemmer af delfinfamilien

Takket været deres størrelse – de kan blive helt op til otte meter og nå en vægt over seks ton – synes spækhuggere at passe til den almindelige idé om en hval, men faktisk tilhører de delfinfamilien.

Det er størrelsen, sammen med deres karakteristiske sorte og hvide markeringer og sprælske adfærd over vandet, der har gjort dem vellidte hos mennesker i hele verden. Og det er denne kærlighed, der naturligt nok gør, at mange ønsker at gøre en indsats for at beskytte dem.

“Spækhuggere fascinerer bare mennesker,” siger Karen. “Det er fantastisk, at alle disse mennesker står sammen og i passion for dem. Der findes oprindelige folk, der tænker på spækhuggere som en del af deres eget folk, som slægtninge.

“De er yderst intelligente, karismatiske, fantastiske skabninger, der kan blive helt op til 100 år. Mange ved ikke, at de har deres egen kultur. Hver bestand af spækhuggere har sit eget sprog, sin egen sang og sin egen komplekse, sociale orden.

“Norge har sine isbjørne og rensdyr, Australien har sine kænguruer og koalaer, og her [i Canada] har vi spækhuggere.”

Hurtigruten Foundation – gør en stor forskel

Tilskuddet, der blev givet til Oceans Initiative, hjalp med at støtte det livsvigtige bevaringsprogram, der har kørt kontinuerligt lige siden. Det er et af 41 projekter på tværs af elleve lande, som fonden har støttet siden 2016.

Siden er tilskud til en værdi af næsten tre millioner danske kroner blevet tildelt projekter, der støtter fondens hovedfokus: bevarelse af truede dyrearter, bekæmpelse af plastikaffald og havaffald og støtte til lokale og globale projekter i de områder, hvori Hurtigruten Expeditions opererer.

“Vi er i en heldig position, så vi kan tage vores rejsende med til nogle af de mest utrolige steder i verden”, siger Hurtigruten Foundations administrerende direktør, Henrik Lund.

“Og selv om vi tager til nogle af de mest afsidesliggende steder på Jorden, kan vi og vores rejsende se de drastiske ændringer, der sker foran øjnene af os. Vi ser affaldet på de afsidesliggende strande på Svalbard, Grønland og Nordvestpassagen, og vi ser, hvordan vores verden påvirkes af klimaforandringer, og hvordan vi behandler vores planet.

“Fonden handler om morgendagens opdagelsesrejsende. Hvordan kan vores rejsendes børn og børnebørn få samme oplevelser, som de har?”

Siden programmets begyndelse har antallet af de sydlige spækhuggere holdt sig stabilt, men tre spækhuggere er i øjeblikket drægtige, og det lover godt for fremtiden.

“Vi er utrolig imponerede over det arbejde, Oceans Initiative har lavet,” siger Lund. “Det er et altafgørende element i forhold til at bevare vores havhabitat. For os er det yderst vigtigt at støtte dem i denne bestræbelse.”

“Et gammelt motto i turistbranchen siger: Vi efterlader kun fodspor og tager kun minder med derfra. Virkeligheden er, at det ikke længere er godt nok. Vi skal faktisk efterlade stederne i en bedre stand, end da vi kom.”

Få mere at vide her

Hurtigruten Fonden tror på, at samarbejde kan skabe forandring, og efter seks års finansiering af vigtige projekter er vi glade for at se, at de organisationer, vi støtter, har skabt resultater og gjort en synlig forskel. Sådan søger man støtte Læs mere om, hvordan man søger støtte her.

Om Oceans Initiative

Oceans Initiative består af et forskerteam, hvis mission er at beskytte havlivet i det nordvestlige Stillehavsområde og længere væk og at dele deres banebrydende viden for at vejlede i forhold til bevaringsaktioner. Læs mere om organisationen her.