Honningsvåg, Norge

Fjeldtrapper hjælper flere mennesker med at få adgang til Norges spektakulære natur

Den slående udsigt over fjorde og fjelde fra toppen af ​​Storfjellet er irriterende langt uden for de flestes rækkevidde - og det har inspireret Nordkapptrappas Venner til at anlægge trapper i stil med trapperne, som sherpaer har anlagt i Nepal.

Tæt ved et af det norske fastlands nordligste punkter – berømte Nordkap – findes det majestætiske Storfjellet. Den lyngklædte kæmpe dominerer horisonten over den maleriske og hyggelige havneby Honningsvåg, hvorfra en sti gennem det smukke landskab fører hele vejen til toppen. Udfordrende dele af stien gør det imidlertid umuligt for mange mennesker at se den fantastiske og dramatiske udsigt fra toppen – ikke mindst turister, der bidrager meget til den lokale økonomi.

Nordkapptrappas Venner er en organisation, der gør stien mere fremkommelig, så flere kan opleve naturens fulde skønhed lige uden for byen. Besøgende kan krydse over fjeldsider med blomstrende planter, lyng og urter, der tiltrækker rensdyr om sommeren. Når de nærmer sig toppen, kommer vandrere forbi klippelandskaber, der vidner om de enorme og evindelige kræfter, der har skabt det dramatiske landskab.

Ældgamle byggeteknikker i samspil med naturen

Den nuværende sti har en jævn stigning med visse særligt stejle strækninger. Med støtte fra Hurtigruten Foundation med et beløb, der svarer til cirka 77.000 danske kroner, har Nordkapptrappas Venner som mål at bygge sherpa-trin på stiens stejle dele. Dygtige nepalesiske håndværkere stabler store, flade sten og former stentrapper, der perfekt komplementerer de uspolerede naturomgivelser. Der skal laves mindst 1.000 halvanden meter brede trin for at sikre, at man kan komme forbi hinanden uden at skulle træde uden for stien.

Idéen stammer fra lignende konstruktioner i Norge, der har stor succes. Her har man også fået hjælp fra sherpaer fra Nepal, der brugte deres hævdvundne ekspertise i trapper og stier af natursten. Faktisk ligner deres unikke byggeteknikker på mange måder dem, der blev anvendt i Norge førhen, men som nu stort set er glemt.

En fokuseret indsats giver flere fordele

Eftersom stien er relativt kort, og dens begyndelse er let tilgængelig, åbner forbedringen af de ufremkommelige strækninger ruten for betydeligt flere mennesker til en langt bredere vifte af muligheder. Desuden gør den øgede adgang til Storfjellets top det muligt at følge højderyggen mod nordøst derfra og giver dermed bedre adgang til vildmarken.

Samtidig med, at området er mere attraktivt for turister, kanaliserer forbedringerne af stien også besøgende ad en etableret og holdbar rute, så skader som følge af erosion undgås. En gravplads ved Brochmannhaugen fredes, og vegetationen på dens høj bevares.

Alt taget i betragtning, er projektet en værdifuld investering, der kan skabe sundhedsfordele og glæde for både de lokale og turister i de kommende generationer samtidig med, at naturen respekteres og bevares.

Få mere at vide

Få mere at vide om virksomheden, der ansætter nepalesiske sherpaer til at bygge stier i Norge, og se billeder af deres arbejde på deres norske webside her.

Om Nordkapptrappas Venner

Under vejledning af og i samarbejde med Honningsvåg Turn- og Idrettsforening arbejder Nordkapptrappas Venner på at etablere Nordkaptrappen og begynde byggeprocessen i 2022.

Læs mere på norsk om, hvordan det går med projektet her.