Frivillige på Svalbard træner redningshunde i at hjælpe med at redde liv under laviner

Efter at en fatal lavine ramte Longyearbyen på Svalbard i 2015, besluttede en gruppe frivillige hundeelskere at starte Norske Redningshunder, Svalbard Organisationen har uddannet certificerede enheder til at søge i højrisikofyldte operationer efter forsvundne personer i laviner og i vildmarken.

De frivillige havde ingen erfaring og træning inden for feltet, men som alle andre i Longyearbyen deltog de i søgningen efter forsvundne personer efter den store og fatale lavine i 2015.

Inspireret af den foruroligende begivenhed begyndte gruppen at træne i 2016, og nu mødes hundeførerne to-tre gange om ugen for at træne hundene. Blandt hundene er en toller, en labrador, en border collie og en schæferhund. Organisationen samarbejder med Røde Kors og myndighederne på Svalbard. Instruktører fra Norske Redningshunder kommer fra fastlandet for at følge uddannelsen. Ud over de to certificerede enheder er seks yderligere enheder i øjeblikket ved at uddanne sig til det højeste uddannelsesniveau.

Da Norske Redningshunder Svalbard er en humanitær, frivillig nonprofitorganisation, er behovet for sponsorer altafgørende for at opretholde organisationen. Hurtigruten Foundation er stolt sponsor af organisationen og har nu støttet Norske Redningshunder Svalbard i fem år. Men deres samarbejde rækker ud over den økonomiske støtte. Når instruktører fra fastlandet besøger Svalbard for at uddanne enhederne, får de fri adgang til hotelværelser, mødelokaler og middage via Hurtigruten Foundation for at samarbejde med Hurtigruten Svalbard.

Frivilligt arbejde bliver vægtet højt i Norge og særligt i små samfund som Longyearbyen, hvor alle bidragsydere er nødvendige for at få projekter sat i gang og forblive aktive.

“Norske Redningshunder Svalbard er meget taknemmelige for den fortsatte støtte fra Hurtigruten Foundation. Uden støtten ville vi ikke være i stand til at uddanne redningsenheder. Det har gjort det muligt at have tæt kontakt med instruktørerne på fastlandet, så vi kan udvikle og forbedre os. Det tager tre til fire år at uddanne en enhed. Det kræver timevis af træning, inden hunden og hundeføreren er klar til en eksamen, som tages på fastlandet. Hundeførerne er nødt til at tage fri fra arbejde for at gøre dette. Så uddannelsen kræver mange ressourcer”, siger Elisabeth Johannessen fra organisationen.

De frivillige bruger en masse tid med hundene gennem træningen, og de er drevet af den personlige tilfredsstillelse, det giver, ud over at være et meget vigtigt bidrag til lokalsamfundet. Natur og vejr i det arktiske område på Svalbard er både besværligt og uforudsigeligt, så der er brug for eftersøgnings- og redningshundene, når der sker ulykker. Fremadrettet vil Norske Redningshunder Svalbard fortsat fokusere på at rekruttere og uddanne nye enheder til deres organisation.

Få mere at vide her

Hurtigruten Fonden tror på, at samarbejde kan skabe forandring, og efter seks års finansiering af vigtige projekter er vi glade for at se, at de organisationer, vi støtter, har skabt resultater og gjort en synlig forskel. Sådan søger man støtte Læs mere om, hvordan man søger støtte her.

Om Norske Redningshunder Svalbard

Norske Redningshunder Svalbard er en frivillig nonprofitorganisation, der træner hunde til at blive certificerede eftersøgnings- og redningshunde, der udfører eftersøgninger i laviner og vildmarken efter savnede personer på Svalbard.