Climate Sentinels

I april 2021 tog en gruppe kvindelige forskere, der kalder sig Climate Sentinels (klimavogterne) ud på en 450 kilometer lang forskningsekspedition på Svalbard med ski som deres vigtigste transportmiddel. De indsamlede sneprøver for at undersøge luftforureningens påvirkning på sneen og de iskolde landskaber på Svalbard.

En af prioriteterne på deres ekspedition var at sænke deres CO2-udledning ved at bruge ski som transportmiddel for at vise, at forskning kan være mere bæredygtig, selv i de mest ekstreme miljøer.

Hurtigruten Foundation støtter Climate Sentinels og samarbejdet har gjort det muligt for ekspeditionen at fortsætte gennem pandemien. Hjælpen fra fonden blev særligt værdsat i forberedelserne af ​​ekspeditionen, da der dukkede en masse uforudsete udgifter op. Ekspeditionen var allerede blevet udskudt et år, hvilket resulterede i, at to medlemmer fra gruppen faldt fra, og der skulle købes nyt udstyr. Støtten fra fonden gjorde det muligt for forskerne endelig at fuldføre ekspeditionen.

På trods af utroligt barske forhold lykkedes det Climate Sentinels at indsamle alle de data, de havde planlagt at indsamle. Det iskolde vejr var historisk dårligt i løbet af den måned, de var der, med meget kraftige storme og vinde op til 140 kilometer i timen. Der var den højeste lavinerisiko nogensinde registreret på Svalbard og isen, de skulle krydse, blev vurderet til at være skrøbelig. Gruppen brugte stadig ski som transportmiddel, men indrømmer, at campering i det iskolde landskab i en hel måned i et af de mest udfordrende miljøer i verden gjorde dem ekstremt sårbare. Men takket være god kommunikation og en solid holdindsats med erfarne polarforskere overlevede de.

Nu fortæller forskerne, at de har set ​​klimaændringernes påvirkning direkte på Svalbard, det sted på Jorden, hvor opvarmningen foregår hurtigst. Mens Arktis opvarmes tre gange hurtigere end jordkloden, stiger Svalbards temperaturer seks til syv gange hurtigere end gennemsnittet for den globale temperatur, hvilket gør vejret mere ekstremt og mere uforudsigeligt.

Mens ekspeditionens feltdel er slut, er der stadig meget arbejde tilbage. Climate Sentinels behandler nu de 100 sneprøver, der blev indsamlet under ekspeditionen, sammen med Western Washington University, og de er også tilbage hos de skoler og gymnasier, der har fulgt dem lige fra begyndelsen.

Climate Sentinels er allerede i gang med at planlægge deres næste store udforskning - forhåbentlig med mindre dramatisk vejr. Inden ekspeditionen til Svalbard indså de, at deres mission er større end denne ene ekspedition. De vidste, at de var nødt til at fortsætte deres arbejde, og Svalbard var blot begyndelsen. De er ivrige efter at fortsætte projektet med sne- og isprøvetagning i andre regioner, der er hårdt ramt af luftforurening og klimaændringer, selv om det kun er seks måneder siden, de var i felten. Begrænsningen af deres CO2-udledning, mens de udfører deres forskning, forbliver en af Climate Sentinels’ hjørnesten, så hvor som helst, de kan tage hen på ski eller til fods, er et potentielt nyt ekspeditionsmål. De indrømmer, at drømmen er at undersøge luftforureningens påvirkning på Himalayas gletsjere og tage deres pulke med til Antarktis.

Arktis, som vi kender det i dag, forsvinder med en påvirkning, man allerede kan mærke over hele verden, og det er tid til at handle.

Hvor kan jeg få mere at vide?

Har du et projekt for Hurtigruten Foundation? Forskerne i Climate Sentinels er lykkedes med deres arbejde på grund af et bidrag fra Hurtigruten Foundation ved at være passionerede og ærlige omkring deres projekt. De havde også en medieplan klar, inden de ansøgte. Læs mere om fonden her.

Om Climate Sentinels

Climate Sentinels er en gruppe af kvindelige forskere og polareksperter, med ph.d.-grader i glaciologi og undervisning og en stærk tilknytning til Svalbards gletsjere. Deres mål er at inspirere de yngre generationer til at studere videnskab, teknologi, ingeniørfag og matematik for at gøre videnskab mere tilgængelig og levere et positivt budskab om klimaindsats. Følg Climate Sentinels’ videnskabelige eventyr på deres hjemmeside.