Aerial view over Tromsø in summer

Tromsø – porten til Arktis

Med sin beliggenhed i et majestætisk landskab og pakket med kultur og historie overrasker Tromsø mange besøgende med sin herlighed og vitalitet.

Tromsøs mange seværdigheder omfatter dyreliv og imponerende udsigt, samt historie, kultur og vovet arkitektur. Tromsø, som ofte beskrives som Nordens Paris, tilbyder et levende natteliv, venlige lokale og et udvalg af restauranter specialiseret i friske regionale råvarer. Byens centrum byder på gode shoppingmuligheder – fra lokalt fremstillede specialiteter til nordiske og internationale mærker.

Når det gælder seværdigheder og aktiviteter, er Tromsø noget ud over det sædvanlige. Byens mest letgenkendelige vartegn er Ishavskatedralen. Den blev bygget i 1965 og har en enorm mosaik i farvet glas. Tag Fjellheisen-svævebanen til toppen af Fløyfjellet (420 m), og nyd en betagende udsigt over byen, fjeldene og fjordene. Oplevelsescentret Polaria ligger fem minutter fra byens centrum. Her finder du et arktisk akvarium, spændende vidensbaserede udstillinger, en panoramabiograf og en gave- og souvenirbutik. Hvis du kan lide planter og blomster, kan du besøge verdens nordligste botaniske have, som drives af universitetet i Tromsø, hvor du også finder Norges arktiske universitetsmuseum. Museet viser dybden af ​​nordnorsk natur og kultur med fokus på den oprindelige samiske kultur, samt arkæologi, religiøs kunst, geologi og nordlys, alt sammen på en familievenlig måde.

Tromsø var udgangspunktet for flere arktiske ekspeditioner dengang, hvor gaderne var fulde af sælfangere og jægere. I et traditionelt havnehus fra 1830’erne finder du Polarmuseet, hvor du kan lære mere om Tromsøs polarhistorie. Du kan også besøge verdens nordligste bryggeri, Mack, og smage deres produkter i Ølhallen.

Tromsø ligger næsten 400 km nord for den arktiske polarcirkel, men klimaet er behageligt reguleret af Golfstrømmen. Det lange vintermørke, med masser af sne og en himmel oplyst af nordlyset, er perfekt til vinteraktiviteter som hundeslædekørsel og skiløb. Mens midnatssolen og de endeløse sommernætter er fremragende til vandreture eller kajakroning.

Hvis du har planer om at blive i Tromsø et stykke tid, anbefaler vi vores program inden og efter sejladsen til Sommarøy for en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Eller hvis du vil have mere action, kan du overnatte i et samisk lavvo-telt med rensdyrslædekørsel.

  • Havneadresse

    Tromsø Havn, Samuel Arnesensgt. 5 – Prostneset

    Se på kortet

Tromsø var udgangspunkt for adskillige arktiske ekspeditioner tilbage i tiden, og fangere og jægere strejfede i gaderne. I et traditionelt pakhus fra 1830'erne ligger Polarmuseet, hvor man kan lære mere om Tromsøs polarhistorie. Man kan også besøge verdens nordligste bryggeri, Mack, og smage de produkter, de laver i Ølhallen.

Tromsø ligger næsten 400 km nord for Polarcirklen, men byens klima er behageligt på grund af Golfstrømmen. Det langvarige vintermørke med masser af sne og himmel, oplyst af nordlys, er perfekt til vinteraktiviteter som hundeslædekørsel og skiløb, men midnatssolen og endeløse sommernætter er fremragende til vandreture og kajakture.

Hvis man planlægger at bo lidt i Tromsø, anbefaler vi Hurtigrutens udflugtspram til øen Sommarøy for at få en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Eller hvis man har lyst til mere action, så tag en tur med overnatning i en samisk lavvu (tipi) og transport i slæde trukket af rensdyr.

 

Historie

Tromsø-området har været beboet siden slutningen af ​​istiden. Arkæologiske udgravninger i Tønsvika lige uden for bygrænsen viser rester af bygninger, der skønnes at være 9.000-10.000 år. Områdets rige nordiske og samiske arv er veldokumenteret. En nordisk høvding, der levede omkring 890, antages at have boet i de sydligste afkroge af nutidens Tromsø Kommune. Han beskrev sig selv som levende "længst mod nord af alle nordmænd", mens områder nord for hans rige var beboet af samer. I 1252 byggede Håkon Håkonsson den første kirke i Tromsø, verdens nordligste kirke på det tidspunkt. I 1794 fik Tromsø bystatus, skønt der kun var en permanent befolkning på 80. Herefter flyttede handlende til Tromsø fra nær og fjern. Det første ekspeditionsskib på vej til Arktis forlod Tromsø i 1820, og fra 1850 var Tromsø Norges førende arktiske by. Den arktiske jagt blev et vigtigt erhverv for byen. Adskillige arktiske ekspeditioner er udgået fra Tromsø. Roald Amundsen, Umberto Nobile og Fridtjof Nansen besøgte ofte Tromsø i forbindelse med deres ekspeditioner. Byen blev også omtalt som "Porten til Arktis", et meget passende navn, da størstedelen af ​​polarekspeditionerne startede i Tromsø, og fordi arktisk jagt er en del af byens historie.