Måløy - med ryggen mod havet

I læ på den østlige side af øen Vågsøy er Måløy en vigtig eksporthavn for Norges skattede skaldyr

Charmerende Måløy med en befolkning på lidt over 3.000 mennesker er det administrative centrum i kommunen Vågsøy. Byen er lille, men har enorme faciliteter til opbevaring og forarbejdning af fisk. Hvert år landes180.000-200.000 tons fisk her og eksporteres derefter.

Vågsøy har mange unikke egenskaber. Ud over Måløy centrum og byens mange fyrtårne er området kendt for Kannestenen, der gennem tusinder af år er dannet ved havet i en spektakulær champignon-lignende form. På dovne sommerdage finder man en strand med smukt sølvglinsende sand. Nogle siger, den er Norges smukkeste. Ud over de lokale attraktioner er der tæt på Måløy flere berømte nationale attraktioner som Jostedalsbræen Nationalpark - hvor det kontinentale Europas største gletscher findes.

Historie

Legenden siger, at vikingekongen Magnus den Gode gik i land på den lille ø Moldøen i 1035. Herfra indkaldte han alle områdets bønder til "ting" (der betyder samling af frie mænd). Hans far, Olav den Hellige, havde kæmpet mod disse bønder i lang tid, men Magnus ønskede fred og lovede dem bedre love og mere frihed. Øen fik derefter navnet Málstefna (den talende sten), der senere blev moderniseret til Moldøen. Måløy blev oprindeligt grundlagt som en handelsplads på den lille ø.

Som handelen blomstrede, blev byen gradvist flyttet til den større ø Vågsøy, men fortsat med den mindre øs navn. Det er lidt forvirrende, selv om den mindre ø nu er kendt som "Lisje-Måløyna" (den mindre Måløy). Måløy har fra 1997 været det officielle navn.