Aerial view of Kristiansund port in Norway

Kristiansund - hjemsted for klipfisk

Kristiansund ligger på fire øer, hvor tørret, saltet torsk, klipfisk, er vigtig mad

Fire vigtige øer, og en række mindre, udgør Kristiansund, der er en af ​​Norges tættest befolkede byer og landets mest tætbebyggede område på grund af øernes relativt lille størrelse. Øen Grip nordvest for Kristiansund er også en del af kommunen. Indtil Grip fusionerede med Kristiansund i 1964, var øen Norges mindste kommune. Den tidligere fiskerby her er nu øde, men husene er godt vedligeholdte af tidligere beboere, der bruger dem som sommerhuse. Det er en populær turistattraktion om sommeren på grund af den meget specielle beliggenhed og arkitektur.

Byen lå i ruiner efter Anden Verdenskrig og blev genopbygget med en karakteristisk arkitektur og dekoreret i nuancer af rød, gul og grøn, hvilket giver Kristiansund tilnavnet den polykrome (farverige) by. Traditionelt har byens beboere levet af havet; sildefiskeri, shipping, produktion og eksport af klipfisk - og i de seneste år af olie- og gasvirksomhed. Kristiansund har et rigt kulturliv og er vært for mange årlige festivaler, herunder en operafestival, Nordic Light International Festival of Photography, City Festival og Tahiti Festivalen (musik)

  • Havneadresse

    Astrups gate 9 - Devoldholmen, 6509 Kristiansund

    Se på kortet

På Grip kan man besøge den smukke Grip Stavkirke, Norges næstmindste stavkirke, og Grip Fyrtårn, der blev bygget i 1876. Sundbådene i Kristiansund hævder at være verdens ældste offentlige transportsystem, der fortsat er i drift. De små passagerfærger krydser sundene mellem byens fire øer. Besøg den gamle del af byen med dens smalle gader og velbevarede træhuse. Her finder man mindestenen, der ligger smukt med en dejlig udsigt over havnen. Det gamle kvarter Vågen er centrum for Kristiansunds historiske fiskerbosættelse. Den norske Klipfiskmuseum ligger også her. Innlandet er en gammel bydel med meget speciel og unik kyst-arkitektur. Festiviteten, Kristiansund Opera, er Norges ældste operahus. Det er bygget jugendstil og blev indviet i 1914. Dette er en af ​​de få ældre bygninger i Kristiansund centrum, der overlevede bombningen under Anden Verdenskrig. Kirklandet kirke fra 1964 er kendt som Norges mest dristige, moderne kirkebygning.

Historie

Mange historikere mener, at de allerførste nordmænd boede i nærheden af ​​byen Kristiansund. I ​​den sidste istids slutning var nogle områder på Norges vestkyst isfri. I vikingetiden var der mange vigtige kampe ved Kristiansund. Den mest berømte var Slaget ved Rastarkalv på øen Frei. Øen har nu et mindesmærke for slaget. Øen Grip var et vigtig fiskersamfund i middelalderen og blev anset for at være regionens vigtigste kommune dengang. I det 17. århundrede udvikledes en lille bygd omkring det område, vi nu kender som Kristiansund havn. Efterhånden som flere og flere bosatte sig, blev området en vigtig handelshavn for fisk og tømmertransport langs kysten. I en årrække fra slutningen af ​​det 17. århundrede var byen Norges største eksportør af klipfisk - primært til Middelhavslandene. Produktionen af klipfisk var en væsentlig årsag til, at bosættelsen fik bystatus i 1742.