Boats in the harbour in the port of Bodø, Norway

Bodø - mellem Polarcirklen og Lofoten

Bodø er hjemsted for verdens stærkeste malstrøm, havørne, midnatssol og nordlys

Bodø er omgivet af hav og fjord, så lyset i Bodø konstant skifter med vind og vejr. Og så er der det eksotiske, at både midnatssol og nordlys kan ses herfra. Bodø er hovedstaden i Nordland Fylke og ligger lige nord for polarcirklen, hvor midnatssolen er synlig fra 2. juni til 10. juli.

På grund af atmosfærisk refraktion (lysets brydning) er der ingen rigtig polarnat i Bodø, men på grund af bjergene syd for Bodø er solen ikke synlig fra byen fra begyndelsen af ​​december til begyndelsen af ​​januar. I gennemsnit er der 221 soltimer i Bodø i juni.

Nærheden til naturen og havet er unik. Kombiner en forfriskning i bymidten med salvandsrafting og bjergvandring. Vælg mellem koncerter og udstillinger, og hop derefter i en eller på en mountainbike. Bodø er kendt for sin gæstfrihed og er hjemby for et af ​​Norges livligste studentersamfund.

Verdens stærkeste tidevandsstrøm, Saltstraumen, med vandhastigheder op til 22 knob ligger lige sydøst for Bodø.

Kjerringøy er en velbevaret gammel handelslandsby på kysten lige nord for Bodø. Med sin smukke omgivelser og autentiske bygninger er flere film blevet skudt på denne lille havn.

Historie

De tidligste bosættere kom til området allerede for 10.000 år siden - i slutningen af ​​den sidste istid - tiltrukket af de usædvanligt rigelige bestande af fisk og havfugle i Saltenfjord. Gravhøjene ved Saltstraumen fremhæver strædets betydning i jernalderen.

Som by er Bodø ikke gamle. Den blev etableret i 1816 og havde kun 200 indbyggere de første 20-30 år. Fra 1860 og tyve år frem var der store mængder af ​​sild ud for kysten, og sildene forårsagede, at byen at voksede hurtigt, og en omfattende industri udvikledes.

Da sildebestandene svandt, havde byen etableret sig og havde udviklet flere uafhængige brancher. Hurtigruten og godstrafikken blev af stor betydning for byen. Det var først lige før Anden Verdenskrig, at Bodø blev tilgængelige ad landevej fra syd, selv om vejen over Saltfjellet forblev lukket i løbet af vinteren, indtil så sent som i 1980'erne.

En flyforbindelse blev etableret efter Anden Verdenskrig, hvilket gør byen til et stort trafikcenter. Under invasionen i 1940 ødelagde tyske fly to tredjedele af byens bygninger, og 3.700 mennesker mistede deres hjem. Bodø blev genopbygget, og dets storslåede og særprægede katedral var færdigbygget i 1956.