Alta - Nordlysets by

Den arktiske magi skinner lyst i Alta. Om vinteren er byen et fantastisk sted at jage nordlys, og om sommeren kan man udforske den nærliggende, smukke arktiske vildmark under midnatssolen.

  • Besøg Sorrisniva Igloo Hotel
  • Nyd Alta Museum
  • Oplev Nordlyskatedralen
  • Udforsk nordlyset på en safari

Alta er en dejlig by i Finnmark med lidt over 20.000 indbyggere nord for Polarcirklen på 70 grader Nord. Alta er verdens næstnordligste by med flere end 10.000 indbyggere.

Klimaet her betragtes som subarktisk, hvor temperaturen kun stiger over ti grader Celsius tre måneder af året. Men somrene er ofte lige så varme som i det sydlige Norge takket være områdets beskyttede position.

Både vinter og sommer er Alta en perfekt oplevelsesdestination, der kombinerer en bred vifte af friluftsaktiviteter med en personlig, ikke-turistagtig fornemmelse. Altas udflugtsvirksomheder sælger ikke kun udflugter - de deler, hvad de elsker at lave.

Vinteraktiviteterne omfatter hundeslædeture, snescooterkørsel, sneskovandring, møder med rensdyr og det samiske samfund, rideture på hest gennem skoven og meget andet. Hundeslædesport tages alvorligt i Alta, der arrangerer Europas længste hundeslædeløb, Finnmarksløpet.
Et vinterbesøg i Alta er ikke fuldendt uden en tur til det smukke Sorrisniva Igloo Hotel, Europas nordligste ishotel.

Altas usædvanlige vejrforhold og bemærkelsesværdigt klare himmel gør, at byen siden 1800-taller har været et ideelt sted at jage og studere nordlyset. Polarnatten i Alta varer fra 26. november til 16. januar.

Om sommeren - fra 18. maj til 27. juli - skinner midnatssolen 24 timer i døgnet, hvilket skaber store muligheder for at besøge fortidens helleristninger, der er på UNESCOs verdensarvliste, tage på vandre- og cykelture samt at udforske området med en båd på elven eller med bus. Altakløften, der er Nordeuropas største, ligger kun en times kørsel uden for byen gennem den rå og betagende vildmark, et spektakulært landskab under midnatssolen.

Besøg Alta på de følgende ekspeditionsrejser:

Historie

Altas historie begyndte for 10.000 år siden, da massive gletsjere, der dækkede hele regionen, smeltede og forsvandt. Der blev fundet bosættelsesrester på Komsa-fjeldet fra for cirka 7.000 år siden, da befolkningen ridsede billeder på klipperne langs kysten.

Siden 1700-tallet har Alta været beboet af nordmænd, samer og kvenere, der kom fra Finland. Under Anden Verdenskrig blev hele regionen brændt ned af de invaderende hære. Kun den gamle kirke overlevede ødelæggelsen. Efter krigen vendte beboerne tilbage og byggede det moderne Alta.