Den historiske sportsmandsrute - Nordgående

Tromsø, Norge - Longyearbyen, Svalbard

Hvis du tænker på at holde en traditionel sommerferie på tætpakkede strande, er denne rejse ikke noget for dig! En ekspedition til Svalbard går til ekstreme breddegrader, hvor sommeren næsten føles som vinter. Men der er sol, faktisk døgnet rundt, og du kan nyde midnatssolen i et vinterlandskab. Det er en mindeværdig oplevelse helt ud over det sædvanlige.

  • Oplev Svalbard, Bjørnøya, Nordkap og Tromsø
  • Tag med på ekspeditionsdage på Svalbard
  • Chance for at se isbjørne
  • Nyd 24 timers dagslys under midnatssolen

Oversigt

Den historiske Sportsman-rute fra 1896

I 1896 åbnede Hurtigrutens grundlægger og turisme- iværksætter, Richard With, et hotel på Svalbard. Han ønskede at stille hotellet til rådighed for pionér- turister og pelsjægere og startede derfor Sportsman-ruten samme år.

D/S Lofoten sejlede på strækningen mellem Hammerfest og Svalbard. Kaptajnen på disse sejladser var Otto Sverdrup, der 1893-95 havde været på polarekspedition med opdagelsesrejsende Fridtjof Nansen på det oprindelige ekspeditionsfartøj Fram, som Sverdrup selv blev leder af et par år senere.

Sportsman-ruten var dybest set starten på Hurtigrutens Explorer-ekspeditioner.

Nyd midnatssolen og de kølige somre nord for Polarcirklen

Denne arktiske sommer-ekspedition starter i Tromsø. Byen kaldes Porten til Arktis, fordi mange ekspeditioner brugte den som udgangspunkt for udforskning af det høje nord. Nu er Tromsø en livlig, farverig by med rig arktisk og polarhistorie.

Berømte Nordkap

Nordkap er det nordligste punkt på det europæiske fastland. En fjeldklippe rejser sig 307 meter over Ishavet. Følelsen af at gå på klinten er ekstraordinær - som at være ved verdens ende.
Bagefter ser vi Gjeværstappan, et fuglefjeld, hvor det vrimler med ynglende arter i en kakofoni af lyd.

Vi krydser ishavet for at sejle til Bjørnøya, der ligger cirka halvvejs mellem Svalbard og det norske fastland. Vi forsøger at komme i land på øen, hvor et nærmest astronomisk antal fugle ruger og tilbringer sommeren.

Det bedste ved den arktiske sommer

Fra Longyearbyen koncentrerer vi vores indsats om at udforske nogle af de smukkeste fjorde på Svalbards vestkyst - hele vejen op til Spitsbergens nordvestlige hjørne.


Vi forsøger at komme i land flere steder i naturen og også at besøge Ny-Ålesund, verdens nordligste samfund og center fro arktisk forskning.


Den arktiske sommer giver en masse muligheder. Nætterne er lyse, så man kan tilbringe tid udendørs. Både på land og fra skibets åbne dæk kan du virkelig nyde landskabet og dyrelivet. Havisen smelter og giver os mulighed for at navigere i de stadig iskolde fjorde, på udkig efter sæler og andre pattedyr.

Hun-isbjørne, der gik i hi tidligt på vinteren, er begyndt at dukke op med deres afkom - klodsede unger, der ikke har nogen bekymringer i verden - undtagen at få mere af deres mødres fede mælk. Hvis vi er usædvanligt heldige, får vi øje på en isbjørnefamilie.
Havfugle befolker fuglefjeldene, der har været forladt hele vinteren.

 

Rejsens pris inkluderer:

• Ekspeditionsrejse med Hurtigruten med kahytskategori efter eget valg og med helpension om bord
• Vind- og vandtæt jakke
• Landgange med små både og aktiviteter om bord og på land
• Professionelt engelsktalende ekspeditionshold, der holder foredrag om bord og deltager i landgange og aktiviteter
• Te og kaffe om bord
• Transport fra skibet til lufthavnen i Longyearbyen
• Flyrejse på økonomiklasse fra Longyearbyen til Oslo

Ikke inkluderet:

  • Rejseforsikring
  • Flyrejse
  • Bagagehåndtering
  • Tilvalgsudflugter
  • Drikkepen
Rejsen dag for dag

Rejseplanen

På denne ekspedition hersker elementerne, og vejr-, vind- og isforhold bestemmer vores tidsplan. Sikkerhed har højeste prioritet, og kaptajnen lægger den endelige sejlplan undervejs. Derfor er denne rejseplan blot en indikation af, hvad du kan opleve, og hvorfor hver ekspedition med Hurtigruten er unik.

07. juni 2018

Afrejsehavn Tromsø
Dag 1
Tromso_P7205773.jpg

Porten til Arktis


Lokalitet: Tromsø

Tromsø kaldes Porten til Arktis, og det er her, ekspeditionsrejsen starter. Da polarforsker Roald Amundsen rekrutterede besætninger til sine berømte ekspeditioner for mere end 100 år siden, tog han til Tromsø. Det var det eneste sted, han kunne finde mænd (for det var mest mænd i de dage) med navigationserfaring fra Ishavet. Han havde brug for mænd, der vidste, hvordan man overlever med minimale midler i Arktis - mænd, der havde overlevet en vinter i Svalbard som fangere og jægere. Nu er Tromsø hjemsted for polar-eksperter og akademikere, der undersøger den globale opvarmning i Arktis. Det er en smeltedigel med oprindelige folk, lokale og europæere. Kort sagt er Tromsø fortsat Porten til Arktis og et naturligt udgangspunkt for ekspeditionsrejser nordpå - som den du skal på.

Dag 2
1Nordkapp-2IMG_4668_Topaz.jpg
Foto: Filip Hoel Foto

71° Nord


Lokalitet: Nordkap

I de tidlige morgentimer sejler vi til den spektakulære Nordkap-klint, der tilbyder en fantastisk udsigt over det berømte vartegn i nord. I Hornvika sætter vi vandrere af, før vi fortsætter til Skarsvåg, en lille landsby på nordkysten af Mageroya. Byen siges at være verdens nordligste fiskerleje. Deltag i en udflugt til Nordkap og mærk, hvordan det er at stå ved verdens ende. Der er et kombineret museum og restaurant på plateauet, hvor du kan lære noget om de tidlige ekspeditioner til Nordkap og se en panoramisk film om fire årstider i et landskab fuldt af kontraster, lys og betagende landskaber. Nordkap er et spektakulært sted at opleve midnatssolen.

Dag 3
2_Bjornoya_Skjelmerud_Meg_Skjelmerud-2.jpg
Foto: Meg Skjelmerud Foto

MIdt i Ishavet


Lokalitet: Bjørnøya

Når vi krydser Ishavet med kurs mod det norske fastland, kommer vi midtvejs til Bjørnø med en befolkning på ni personer. Bjørnø er en isoleret plet midt i Ishavet, der er kendt for at være vært for den største koncentration af havfugle på den nordlige halvkugle. Det er her, det kolde vand fra Ishavet møder den varme Golfstrøm. Når vandmasserne kolliderer, bliver næringsrigt vand skubbet op til overfladen, hvilket gør det et stort tag-selv-bord for 126 fuglearter. Hvis forholdene tillader det, går vi i land her.

Dag 4-7
20100706_7-Andrea-Hermle-Guest-image.jpg
Foto: Andrea Hermle Foto

Sommersjov i Arktis


Lokalitet: På opdagelse på Svalbard

Mens vi sejler mod nord fra Bjørnøya, udnytter vi mulighederne for at komme ind i fjordene, hvor vi kan forvente at finde fast eller landfast is. På Svalbard findes cirka 3000 isbjørne, formentlig den største koncentration på Jorden. Isbjørne lever alene uden fast koloni eller boplads. Der er størst mulighed for at se det store det store havpattedyr på drivisen, tæt på vandet eller endog i vandet. Fra skibet observerer vi ofte isbjørne på denne rute - men ikke hver dag og sjældent på meget tæt hold. Ligesom de fleste ting i naturen er der ingen absolutte garantier. Men jo flere øjne, der spejder gennem kikkerter, jo større chancer er der for at observere kongen af Arktis. Spitsbergens nordvestlige hjørne har den største koncentration af grave, spækovne og andre kulturskatte fra dengang, mennesker først begyndte at bebo Svalbard. Raudfjorden tilbyder masser af muligheder for gode vandreture. Hamiltonbugten er for lavvandet til vores skib, men den er perfekt til kajakroning og oplevelser tæt på havoverfladen. Vi ser også se den enorme Monaco-gletsjer i Liefdefjord. Du får en chance for at prøve det, nordmændene kalder brevandring - det betyder at gå på en gletsjer. Det må ikke forveksles med isklatring. Vores brevandring er på relativt "flad" is - men i nogle tilfælde er vi nødt til at passere små sprækker. Der er helt specielle oplevelser på isen, der dækker 60 % af Svalbard. At gå på isen er næsten obligatorisk for at fuldføre en Svalbard-oplevelse.

Dag 8
Ny-Ålesund_ST.Dag-4-002142©Ragnar-Hartvig.jpg
Foto: Ragnar Hartvig Foto

78 º 55 ' Nord


Lokalitet: Ny-Ålesund

Når vi sejler ind i Kongsfjord, kommer vi til en af kun fire permanente bosættelser på Svalbard - den gamle kulmineby Ny-Ålesund, en af verdens nordligste byer. Ny-Ålesund var startsted for mange ekspeditioner til Nordpolen. Navne som Amundsen, Ellsworth og Nobile er stærkt knyttede til stedet. Man kan fortsat se masten, som luftskibet "Norge" blev fortøjet til før hendes start på den allerførste flyvning over polarområdet. En række lande har forskningsstationer her, og der er altid masser af videnskabelig aktivitet i sommermånederne.

Dag 9
Longyearbyen.jpg

Svalbards hovedstad


Lokalitet: Longyearbyen

Isfjord er Svalbards mest omfattende fjordsystem. Om morgenen og formiddagen er vi i fjordens hjerte på vej mod Longyearbyen Nyd udsigten til landskabet, der ændrer sig hele tiden med enorme U-formede dale, der er hugget ud i fjeldene af de gigantiske gletsjere, der dækkede området for omkring ti tusinde år siden. Når du går fra borde i Longyearbyen, føler du dig som en polarhelt. At se hoteller, museer, restauranter og butikker igen er en stor kontrast til ekspeditionens fjerne egne, som du lige har oplevet.

07. juni 2018

Lokalitet Longyearbyen
Om bord Oplevelser Forlæng ferien

Rejsen dertil

På alle Hurtigrutens rejser kan du forlænge opholdet før eller etter sejladsen. Alle hoteller er valgt specielt for at kunne tilbyde den bedste og mest centrale beliggenhed. Vi hjælper gerne med at bestille flyrejse, transport og hotel. Mandag - Fredag: Kl. 08.00-18.00 Lørdag: Kl. 10.00-14.00 89881205