kirkenes-norway-hgr-148896_1920-photo_rune_kongsro

Kongekrabbe

Den røde kongekrabbe, der blev indført til Barentshavet af russiske videnskabsmænd, er nu en vigtig del af fiskerikulturen i Nordnorge

Den røde kongekrabbe, der lever af snegle, bunddyr og endda fisk, kan veje op til otte kg og have et skjold på op til 23 centimeter i diameter. Den lever på dybder på mellem 5 og 400 meter - afhængigt af årstiden.

king-crab-norway-hgr-99879_1920-photo_photo_competition

En ivrig vandringsmand

Den røde konge krabbe, der stammer fra Stillehavet, blev sat ud i Murmansk-fjorden nær den norsk-russiske grænse i 1960'erne. Den har hurtigt spredt sig langs kysten i Finnmark i Norge på trods af tidlige norske forsøg på at standse udbredelse på grund af bekymringer om, hvordan denne fremmede art ville påvirke livet i havet.

En lokal delikatesse

Nu betragtes den røde kongekrabbe som en delikatesse og en vital del af den lokale fiskerikultur. Frisk fra det kolde og sorte Barentshav flyves kongekrabben ned til kontinentets gourmet-restauranter, hvor den sælges til priser, der kun kan sammenlignes med de mest eksklusive bøffers.

Dog kan intet sammenlignes med at nyde den røde kongekrabbe kun få minutter efter, den er blevet trukket op fra havbunden.

Fiskeri efter din aftensmad

På en Hurtigruten-rejse kan du vælge at tage med på en af vores sæsonbestemte flådesafarier, hvor du kan tage med lokale fiskere ud på Barentshavet, selv trække krabberne op og derefter få dem tilberedt til din frokost.