
Kongekrabbe
Den røde kongekrabbe, der blev indført til Barentshavet af russiske videnskabsmænd, er nu en vigtig del af fiskerikulturen i Nordnorge
Den røde konge krabbe, der stammer fra Stillehavet, blev sat ud i Murmansk-fjorden nær den norsk-russiske grænse i 1960'erne. Den har hurtigt spredt sig langs kysten i Finnmark i Norge på trods af tidlige norske forsøg på at standse udbredelse på grund af bekymringer om, hvordan denne fremmede art ville påvirke livet i havet.
Nu betragtes den røde kongekrabbe som en delikatesse og en vital del af den lokale fiskerikultur. Frisk fra det kolde og sorte Barentshav flyves kongekrabben ned til kontinentets gourmet-restauranter, hvor den sælges til priser, der kun kan sammenlignes med de mest eksklusive bøffers.
Dog kan intet sammenlignes med at nyde den røde kongekrabbe kun få minutter efter, den er blevet trukket op fra havbunden. Rejsende, der besøger Finnmark med Hurtigruten oplever det, da skibene får røde kongekrabber leveret direkte på dækket af lokale fiskere. Hurtigruten tilbyder også bådsafarier sommer og vinter, hvor man sammen med fiskerne kan trække krabber op og derefter få dem tilberedt.
Den røde kongekrabbe, der lever af snegle, bunddyr og endda fisk, kan veje op til otte kg og have et skjold på op til 23 centimeter i diameter. Den lever på dybder på mellem 5 og 400 meter - afhængigt af årstiden.