Dyrelivet på Norges kyst

På grund af Norges varierede geografi og klima er landet hjemsted for en bred vifte af dyr – fra de dybeste have til de højeste fjelde.

Livet på kysten

Forskelligartet og råt – det spændende dyreliv er et af de største trækplastre for folk, der rejser til Norges kyst. Der er liv i havets dybeste dyb og langt over de højeste fjelde.

Nogle arter findes kun i visse områder, andre migrerer og følger os hele vejen langs kysten.

Foto: Agurtxane Concellon

Under havoverfladen

Intet andet levende væsen langs kysten betyder mere for Norge end fisk. I århundreder har det været en af ​​de største kilder til mad og eksportindtægter – og årsagen til, at man begyndte at bosætte sig her.

Uanset, om man spiser i Norway’s Coastal Kitchen eller på en bådtur med lokale i fjordene, har fisk en vigtig rolle på rejser i Norge.

Læs mere Læs mere
Foto: Agurtxane Concellon
Foto: Getty Images

Kæmperne under overfladen

For mange besøgende er hvalen den skabning, de helst vil se, mens de udforsker Norges kyst. Disse majestætiske, smukke og intelligente dyr, der findes i Nordnorges farvande, er uden tvivl havets konge.

På en Hurtigruten-rejse møder man måske hvaler i fjordene, mens man sidder på dækket, er på bådudflugt eller endda på kajaksafari – så tæt på vandet, som man kan komme uden ligefrem at springe i.

Læs mere Læs mere
Foto: Getty Images
Foto: Rune Kongsro

Havbundens konge

Et andet berømt havdyr er den røde kongekrabbe, der ikke er en endemisk art, der migrerede til Finnmarks kyst i 1960’erne efter at være blevet sat ud i Barentshavet af russiske videnskabsmænd.

Nu betragtes den som en delikatesse og flyves ned til gourmetrestauranter på kontinentet, hvor den bliver solgt til priser, der er lige så høje som prisen for den mest eksklusive steak. Men intet er dog så lækkert som at nyde frisk kongekrabbe på vores skibe få minutter efter, at de er blevet trukket op fra havbunden.

Læs mere Læs mere
Foto: Rune Kongsro
Foto: Ørjan Bertelsen

Et paradis for fuglesafari

Norge er et fantastisk sted med et varieret fugleliv – lige fra klipperne til fjordene. På en Hurtigruten-rejse får ivrige fugleentusiaster et enestående indblik i den mangfoldighed af fuglearter, der findes langs landets forrevne kyst.

De mest almindelige arter er alke, fregatfugle, måger, pelikaner, skarver, slangehalsfugle, mallemukker, suler og skedenæb. Men to arter, der er særligt populære hos besøgende, er den atlantiske søpapegøje, kendt som “havets klovn”, og havørnen – Norges største rovfugl.

Foto: Ørjan Bertelsen
Foto: Getty Images

Mere end bare julemandens hjælpere

Rensdyret er et norsk ikon og har været en vigtig kilde til handel og levemåde i landet i tusindvis af år.

Rensdyret er en essentiel del af samisk kultur og er kendt for at være særlig stærk, hvilket er praktisk på Norges kolde og blæsende stepper og fjelde. Rensdyrflokke opdrættes og bruges til mad, skind, værktøj og til at trække slæder og vogne.

Læs mere Læs mere
Foto: Getty Images