Knut Åland standing in his farm with one of his baby goats

Ostemagerne mellem Lofotens fjeldtoppe

Aalan-gården er en af de få gårde med geder i Nordland Amt i det arktiske område. Her har ejerne, Tove og Knut Åland, fået en økologisk gård til at blomstre, en gård, der hylder det gamle håndværk.

For 40 år siden overtog Tove og hendes mand Knut en lille gård fra Knuts bedsteforældre, 40 minutters kørsel fra havnen i Stamsund. “Vi har altid villet være fuldtidsbønder, og vi elsker det, vi laver!”, siger Tove stolt.

Da parret første gang tog ud på gården, var der 28 geder og ni hektar land. I dag er der 200 malkegeder, 70 gedekid, en ko, en hest, et stuehus, mejeri, urtehave, butik og café. Deres egen familie er også vokset - med syv børn, en hund, en kat og en kælegris!

Et autentisk hjemmebesøg

Tove og Knuts familiedrevne gårds succes skyldes til dels de rejsende på vores skibe. Takket være partnerskabet, vi deler med Aalan-gården kan du få en rundvisning på gården som en tilkøbsudflugt. Tag et smugkig indenfor i mejeriet, der er fyldt med ost, og nyd duften fra urtehaven. Gedekiddene er på gården, mens de voksne geder græsser på skråningerne i de nærliggende fjelde.

Knut Åland in the cheese factory making goats cheese
Knut Åland from Aaland Farm stands in the middle of the barn and is surrounded by his goats
Ost fra Aalan Farm

Et glimt ind i deres verden

Knut siger med begejstring, “Tove og jeg elsker idéen om, at rejsende fra hele verden – Tyskland, Amerika, Japan – ser de fantastiske landskaber på Norges kyst, måske midnatssolen eller nordlyset, og samtidig nyder ost fra vores gård og drikker vores te. Vi føler os virkelig beærede over at være en del af det.”

“Og når vi hører, at gæsterne er helt vilde med vores oste, uanset om det er fra de tilbagemeldinger, vi får fra skibene, eller når gæsterne slår noget op direkte på vores kanaler på de sociale medier, er det en kæmpe kompliment for os. Når selv franskmændene roser smagen, ved vi, at vi gør noget rigtigt!” Tilføjer Knut med en klukkende latter.

Når samtalen falder på hans følelse af sammenhold og en forbindelse til Den norske kystrute, bemærker Knut: “Jeg føler, at jeg samarbejder med kaptajnen og besætningen på skibet. Når vi leverer produkter til et skib, står vi og venter på kajen sammen med den person, der starter næste vagt, og vi kender personen i receptionen. Vi er stolte over at samarbejde med dem alle sammen.”

Tove konkluderer “Den norske kystrute er noget, alle her altid har været stolte over. Skibene er en del af hverdagslivet nordpå, og de støtter virksomheder som vores, så vi kan nyde livet her og se vores familie vokse. De forbinder alt, og samtidig viser de deres rejsende, hvordan vi lever og vores traditioner.”

Bestil en udflugt

Man kan besøge Aalan-gården og møde Tove og Knut samt deres dyr ved at bestille en tilkøbsudflugt i Stamsund på dag 4 på den nordgående rejse. Man kan også smage mange af deres luksuriøse madprodukter på skibet, herunder deres prisvindende Capra, en blød, hvid gedeost, modnet i syv måneder – vores personlige favorit!

Knut Åland looking at a goat on Aalan Farm in Lofoten