
Ostemagerne mellem Lofotens fjeldtoppe
Aalan-gården er en af de få gårde med geder i Nordland Amt i det arktiske område. Her har ejerne, Tove og Knut Åland, fået en økologisk gård til at blomstre, en gård, der hylder det gamle håndværk.
For 40 år siden overtog Tove og hendes mand Knut en lille gård fra Knuts bedsteforældre, 40 minutters kørsel fra havnen i Stamsund. “Vi har altid villet være fuldtidsbønder, og vi elsker det, vi laver!”, siger Tove stolt.
Da parret første gang tog ud på gården, var der 28 geder og ni hektar land. I dag er der 200 malkegeder, 70 gedekid, en ko, en hest, et stuehus, mejeri, urtehave, butik og café. Deres egen familie er også vokset - med syv børn, en hund, en kat og en kælegris!
På denne tilkøbsudflugt kan rejsende fra hele verden få del i Tove og Knuts glæde og stolthed. “Alle får en varm velkomst og en tur rundt på stedet,” siger Tove ivrigt. “Det første, man får øje på, er butikken med et udvalg af de produkter, vi laver på gården.” Hendes ansigt lyser op. “Bagefter viser vi den fascinerende proces med, hvordan vores urter, oste og krydderier høstes og fremstilles.”
Man kan også lære mere fra parret om gårdens historie over en kop kaffe og hjemmebagt kage i den charmerende café, der er udsmykket med familiearvestykker. “Vi er virkelige glade for at invitere gæster fra Den norske kystrute ind i vores hjem og tale med dem om vores familie,” siger Tove med et strålende smil. “Det er så fantastisk, at de får lov til at møde lokale som os, høre vores historie og opleve det virkelige liv på en ægte gård på Lofoten.”
Frisk jord-til-bord-mad
Aalan-gården leverer også sine prisvindende oste, krydderier og te til vores skibe som en del af vores Coastal Kitchen-koncept. At servere mad, der er baseret på friske råvarer, er en anden måde at forstærke vores bånd til lokale virksomheder og støtte de familier, der er afhængige af dem.
Knut siger med begejstring, “Tove og jeg elsker idéen om, at rejsende fra hele verden – Tyskland, Amerika, Japan – ser de fantastiske landskaber på Norges kyst, måske midnatssolen eller nordlyset, og samtidig nyder ost fra vores gård og drikker vores te. Vi føler os virkelig beærede over at være en del af det.”
“Og når vi hører, at gæsterne er helt vilde med vores oste, uanset om det er fra de tilbagemeldinger, vi får fra skibene, eller når gæsterne slår noget op direkte på vores kanaler på de sociale medier, er det en kæmpe kompliment for os. Når selv franskmændene roser smagen, ved vi, at vi gør noget rigtigt!” Tilføjer Knut med en klukkende latter.
Når samtalen falder på hans følelse af sammenhold og en forbindelse til Den norske kystrute, bemærker Knut: “Jeg føler, at jeg samarbejder med kaptajnen og besætningen på skibet. Når vi leverer produkter til et skib, står vi og venter på kajen sammen med den person, der starter næste vagt, og vi kender personen i receptionen. Vi er stolte over at samarbejde med dem alle sammen.”
Et glimt ind i deres verden
Tove konkluderer “Den norske kystrute er noget, alle her altid har været stolte over. Skibene er en del af hverdagslivet nordpå, og de støtter virksomheder som vores, så vi kan nyde livet her og se vores familie vokse. De forbinder alt, og samtidig viser de deres rejsende, hvordan vi lever og vores traditioner.”
Man kan besøge Aalan-gården og møde Tove og Knut samt deres dyr ved at bestille en tilkøbsudflugt i Stamsund på dag 4 på den nordgående rejse. Man kan også smage mange af deres luksuriøse madprodukter på skibet, herunder deres prisvindende Capra, en blød, hvid gedeost, modnet i syv måneder – vores personlige favorit!