Tromsø til Lissabon på stort ekspeditionskrydstogt: Norge og Europas Atlanterhavskyst i efteråret

Tromsø til Lissabon på stort ekspeditionskrydstogt: Norge og Europas Atlanterhavskyst i efteråret

Tromsø til Lissabon på stort ekspeditionskrydstogt: Norge og Europas Atlanterhavskyst i efteråret

Tromsø til Lissabon på stort ekspeditionskrydstogt: Norge og Europas Atlanterhavskyst i efteråret

Rejseinformation 23 dage M/S Spitsbergen
Afrejse
22. oktober 2022
Pris fra
kr 66.735
Helpension inkluderet

Tag med os på et særligt eventyr i sent efterår / tidlig vinter, hvor vi starter i Tromsø og slutter i Lissabon.

Fantastiske landskaber med fjorde og kulturelle perler

Vi starter rejsen nord for den arktiske polarcirkel og sejler ned langs den norske og europæiske kystlinje mod Atlanterhavet, mens vi oplever naturens højdepunkter som gletsjere, fjorde og idylliske øer – og måske endda nordlys. Vores rejse starter i Tromsø, og vi sejler sydpå, mens vi udforsker kystens skatte og unikke byer langs den forrevne kystlinje.

Vi besøger de ikoniske øer Lofoten og fiskerbyen Svolvær, hvor vi undervejs lærer om vikingernes historie, gletsjere og norsk mytologi. Norges sydvestlige kyst byder på enestående fjorde og bjergrige landskaber, som sandsynligvis vil være drysset med frisk sne. Indånd den friske efterårsluft, mens vi udforsker disse betagende omgivelser og senere besøger Bergen, Norges tidligere hovedstad.

Historiske byer og sydeuropæiske skatte

Når vi krydser Nordsøen mod Tyskland, besøger vi den berømte ø Helgoland, før vi fortsætter til Hamborg, ‘Nordens Venedig’. Derefter kan du udforske gallerier og kanaler i Amsterdam, før vi lægger til i England ved Dovers hvide klipper. I Frankrig ser vi slagmarkerne fra D-dag og bosættelser fra middelalderen, før vi krydser Biscaya-bugten, hvor vi holder udkig efter dyreliv i havet.

På Spaniens forrevne nordkyst finder vi Galicien, som er berømt for sin særlige kultur og gastronomi. I Portugal besøger vi Porto, hvor man laver portvin, før vi slutter vores rejse i smukke Lissabon. Ombord får vi selskab af et ekspeditionsteam, som vil holde foredrag og guide os på naturvandringer. Vores skib MS Spitsbergen er et lille, behageligt og elegant ekspeditionsskib, som egner sig perfekt til denne slags eventyr.

Tromsø til Lissabon på stort ekspeditionskrydstogt: Norge og Europas Atlanterhavskyst i efteråret Tromsø til Lissabon på stort ekspeditionskrydstogt: Norge og Europas Atlanterhavskyst i efteråret
 • Dag 1
  Tromsø, Norge

  Vores eventyr begynder

  22. oktober 2022
  Forventet afgangstid er 21:00

  Historisk har Tromsø været udgangspunktet for adskillige arktiske ekspeditioner, så det er det ideelle sted at starte vores eventyr. I dag kaldes byen nogle gange ‘Nordens Paris’ pga. byens kosmopolitiske udtryk og den sofistikerede stemning – du vil forstå hvorfor.

  Tromsøs seværdigheder omfatter masser af historiske, kulturelle og arkæologiske steder. Den lille by har et levende cafémiljø, en afslappet stemning og en række restauranter, der specialiserer sig i regionens friske råvarer. I centrum finder du nogle interessante butikker, som sælger et udvalg af lokalt fremstillede specialiteter.

  Det mest letgenkendelige vartegn i byen er den arktiske katedral. Den blev bygget så sent som 1965 og har en enorm mosaik i farvet glas. Hvis du vil have frisk luft og en uforlignelig udsigt, skal du tage Fjellheisen-liften til toppen af bjerget Fløyfjellet og sen den storslåede udsigt over byen, fjeldene og fjordene.

  Oplevelsescentret Polaria ligger ikke langt fra centrum – og arkitektonisk ligner det sammenpakket is. Her finder du et arktisk akvarium, udstillinger og en panorama-biograf. Besøg Tromsøs universitetsmuseum, som udstiller norsk natur og kultur. Museet fokuserer på den oprindelige samiske befolkning, men fremhæver også Norges arkæologiske arv, geologi og nordlyset.

  Når du har udforsket Tromsø, venter dit behagelige og elegante ekspeditionsskib MS Spitsbergen på dig i havnen. Når du er ombord, kan du hente din gratis ekspeditionsjakke og finde dig til rette i din kahyt. Bagefter kan du gå på opdagelse på skibet, og der vil være en obligatorisk sikkerhedsøvelse. Om aftenen serveres den første af mange lækre middage ombord, og kaptajnen vil byde os velkommen og ønske os en fantastisk rejse.

  Program før sejladsen

  Der er masser at se og opleve i Tromsø, så hvis du synes, at du gerne vil lære denne charmerende, norske by bedre at kende, før du går ombord, anbefaler vi, at du booker vores valgfrie program før sejladsen. Det omfatter en tur i liften til toppen af et nærliggende fjeld og en overnatning på et dejligt, centralt beliggende hotel.

  Dag 1
  Tromsø, Norge

  Vores eventyr begynder

 • Dag 2
  Svolvær, Norge

  Majestætisk skønhed på Lofoten

  23. oktober 2022

  Denne billedskønne øgruppe vil virkelig tage pusten fra dig. Lofoten er en gruppe af virkeligt smukke øer, hvis kulturelle rødder er tæt knyttet til vikingerne. Kombinationen af dramatiske tinder, skjulte bugter og klart vand er simpelthen smukkere end noget andet. Lofoten er også kendt for sine charmerende landsbyer og rolige sandstrande.

  Det har i århundreder været i livsstil at leve af havet, og du kan se fiskerlandsbyerne med deres bedårende hytter – eller rorbu som står i rækker langs kysten. Disse hytter blev oprindeligt bygget til at huse dem, der kom her i sæsonen for at fiske efter torsk, og giver landsbyerne en stemning af forgangne tider.

  Det kan også være, at du får øje på de træstativer, der kaldes hjell , spredt langs byens kyst. På disse stativer tørres torsken uden at tilsætte salt, så det bliver til tørrfisk eller klipfisk på dansk – en værdsat, lokal delikatesse. Det er en livsstil på Lofoten at fange og behandle torsk på denne måde, og du vil mange steder se spor efter øboernes stolte fiskeri-arv.

  Svolvær er øgruppens største by og ligger tæt på Lofotens mange storslåede seværdigheder og giver nem adgang til aktiviteter som kajak og naturvandringer. Du finder også spændende butikker, gallerier, caféer og restauranter spredt rundt i byen.

  • Inkluderet Vandretur i fiskerby
  Dag 2
  Svolvær, Norge

  Majestætisk skønhed på Lofoten

 • Dag 3
  Svartisen, Norge

  Gletsjer af sort is

  24. oktober 2022

  Vi sejler ind i Holandsfjorden fra Helgelands kyst i dag for at nå frem til den gletsjer, der hedder Svartisen. Svartisen betyder ‘sort is’ og dækker knap 600 km2 og har 60 tunger, hvilket gør den til Norges næststørste gletsjer efter Jostedalsbreen. Den består faktisk af to særskilte gletsjere, Vestisen og Østisen, som adskilles af en bred dal. Når du ser denne utrolige gletsjer første gang, vil den fryse sig fast i din hukommelse!

  Svartisen betyder måske ‘sort is’, men dens rigtige farve varierer fra turkis til mørkeblå, men aldrig helt sort. Under den ca. 200 meter tykke is er der dybe tunneller, der når ned til bjergenes rod. Det er hjemsted for et uafhængigt center for gletsjerforskning, som er oprettet for at hjælpe forskere til bedre at forstå fænomenet smeltevand.

  Vores mål for i dag er at gå i land på den lokale kaj og se nærmere på dette frosne vidunder og udforske det til fods. Dagen bruges på at udforske Engenbreen, en arm af gletsjeren, som vi kan nå, og som strækker sig helt ud til havet. Inde i bjergene mod øst er der kalkhuler, som kan udforskes ved at følge en markeret rute.

  Om eftermiddagen vender du tilbage til MS Spitsbergen og varmer dine tæer og får måske noget varmt at drikke efter morgenens iskolde eventyr. Hvorfor ikke blive varmet helt igennem i vores utrolige panorama-sauna, hvor du kan slappe helt af til en fantastisk udsigt over landskabet udenfor. Der er også boblebad ude på dækket, hvis du ikke har prøvet dem endnu.

  Dag 3
  Svartisen, Norge

  Gletsjer af sort is

 • Dag 4
  Torghavet, Norge

  Hullet i kongebjerget

  25. oktober 2022

  Om morgenen sejler vi forbi de mange små øer, der ligger drysset ud over Helgelands amt. Fra skibet kan du se toppene af bjergkæden De syv søstre, som iflg. nordisk mytologi er syv forstenede troldesøstre.

  Dagens mål er at udforske Torghatten, som er et mindre fjeld uden for byen Brønnøysund. Sammenlignet med andre fjelde er dets ca. 260 meter ikke just noget Mount Everest, men det specielle ved bjerget er et særligt hul, der går lige igennem. Dette usædvanlige træk har gjort bjerget til et af de mest fotograferede steder i Norge.

  Vi planlægger at kaste anker i nærheden og sejle ind til kysten i små både. Hvis vejret vil det anderledes, lægger vi til i en nærliggende havn og kører til Torghatten i bus. Geologer er generelt enige om, at den videnskabelige forklaring på bjergets knap 30 meter høje hul er erosion under den seneste istid. Men det er ikke den eneste forklaring på det usædvanlige fænomen.

  Norske folkesagn fortæller om trolden Hestmannen, som blev vildt forelsket i den skønne mø Lekamøya. Da hans tilnærmelser blev afvist, blev Hestmannen rasende og skød en pil efter hende. Pilen gik lige igennem bjerget og skabte et kæmpe hul. Troldekongen fra Sømna-bjerget overværede dette og kastede sin hat i vejen for pilen lige i tide til at redde Lekamøya.

  Men historiens slutning tager en drejning. Lige da bjergets konge kaster sin hat, sendte solen sine første stråler hen over horisonten og forvandlede alle troldene til sten. Lekamøya er selv udødeliggjort som et lille fjeld syd for Torghatten.

  Hvis du er klar til eventyr, kan du følge med ekspeditionsteamet på en vandretur op til hullet i fjeldet. For en lidt mindre anstrengende tur findes der en alternativ gåtur rundt om bjerget.

  Dag 4
  Torghavet, Norge

  Hullet i kongebjerget

 • Dag 5
  Åndalsnes, Norge

  Betagende bjerglandskab

  26. oktober 2022

  I dag sejler vi ad Romsdalsfjorden mod den lille bosættelse Åndalsnes, som ligger dybt inde i Romsdalen. På vejen kan det være, at vi ser den første sne, der er drysset over bjergtinderne og gør det smukke landskab med øer og stenede rev langs kysten endnu smukkere.

  Åndalsnes fungerer som basecamp for udforskning af Romsdalsfjorden. Herfra kan du tage på eventyr til Trollveggen, som er den højeste, lodrette klippevæg i Europa og hæver sig majestætisk over dalen. For at få den bedste udsigt kan du hoppe på Romsdal-liften til bjergstationen på Nesaksla, knap 700 meter over fjorden. Derfra får du et fantastisk udsyn ned til Åndalsnes og Romsdalsfjorden.

  Landskabet her er virkeligt enestående. Jo Nesbø skriver lyrisk om regionen i sin roman Flaggermusmannen – eller Flagermusmanden – med ordene “at det var der Gud begyndte, da han skabte verden, og at han havde brugt så lang tid på naturen i Romsdalen, at resten af verden måtte gøres færdig i huj og hast for at blive færdig til søndag.”

  Dalen kan opleves fra mange vinkler. Hvis du vil opleve dalen i øjenhøjde, kan du følge en af de lokale vandreruter. For dem som har mod på en udfordring, anbefaler vi vandreture på fjeldryggen Romsdalseggen eller bare op til udsigtsposten Rampestreken, som ligger ca. 560 meter over landsbyen.

  Det topmoderne bjergmuseum Norsk Tindesenter ligger i Åndalsnes. Her får du indsigt i historien om bjergvandring i Norge og kan prøve noget af det udstillede udstyr.

  Lige før spisetid sejler vi mod Norges længste og dybeste fjord – Sognefjorden.

  • Inkluderet Norsk bjergbestigningscenter
  Dag 5
  Åndalsnes, Norge

  Betagende bjerglandskab

 • Dag 6
  Fjærland, Norge

  Norges længste fjord

  27. oktober 2022

  Ved frokosttide sejler vi ind i Sognefjorden, også kendt som‘Fjordenes konge’ fordi det er den længste og dybeste i Norge. Den strækker sig ca. 200 km fra kysten ind i landet, og vores plan er at sejle dybt ind i fjordens indre og besøge den lillebitte landsby Fjærland.

  Der bor kun ca. 300 mennesker i idylliske Fjærland, og når du går i land, vil du opleve præcis, hvor charmerende og indtagende denne lille, gamle landsby er. Fjærland er udnævnt som norsk bogby, hvilket betyder, at der er mange bøger her. Her findes der idylliske antikvar-boghandlere på næsten hvert gadehjørne. Faktisk siges det, at der er mere end 4 km hylder med bøger i denne lille landsby – det perfekte sted at købe lidt at læse i.

  Det er også her, Sognefjorden møder en af Norges mest kendte gletsjere, Jostedalsbreen. Det er den største gletsjer på det europæiske kontinent, og den har flere arme, der rækker ud i flere retninger, herunder Bøyabreen og Supphellebreen.

  Nyd den inkluderede tur til det norske gletsjermuseum og hør mere om, hvordan de skabes. Dette prisvindende museum er designet af den berømte arkitekt Sverre Fehn, og der kan du få lov at interagere med udstillingerne, der forklarer, hvorfor isen er blå, og hvordan fjordene blev skabt. Du kan endda udføre ‘cool’ eksperimenter med 1000 år gammel gletsjer-is.

  • Inkluderet Fjærland: Forstå Norges gletsjere
  Dag 6
  Fjærland, Norge

  Norges længste fjord

 • Dag 7
  Bergen, Norge

  Norges tidligere hovedstad er stadig charmerende

  28. oktober 2022

  Vi ankommer til Bergen om morgenen. Det siges ofte, at Bergen er en af Norges mest billedskønne store byer, og du vil hurtigt opdage hvorfor. Byen er omgivet af syv fjelde og smukke fjordlandskaber. Det er byens unikke charme, der har gjort den så berømt, og det skal du bare mærke på egen krop.

  Bergen blev grundlagt i år 1070 og kendt som porten til fjordene; byen var i mange år Norges hovedstad. Du vil se, at byen har bevaret en stor del af sin lokale karakter, arv og tiltrækning. Nyd at slentre rundt i de gamle gader og stræder, hvor folk har boet i århundreder.

  I Bergen har vi inkluderet en udflugt til fjeldet Fløyen. En bjergbane har i over hundrede år transporteret besøgende til bjergets top. Derfra får du en fantastisk udsigt over den billedskønne by og kan se blandingen af farverige huse, fjeldlandskaber og klart, blåt vand. Hvis der er tid, får vi måske også mulighed for at tage en kort vandretur ind i den alpine skov.

  Når vi er tilbage i centrum igen, kan du tilbringe nogen tid på at slentre en tur i brostensbelagte gader og gyder i denne livlige, kompakte by. Sørg for at besøge de farverige træhuse i det historiske havnekvarter Bryggen, som er på UNESCO’s verdensarvsliste. Området er fra det 14. århundrede og huser nu små butikker, der sælger et udvalg af kunst og kunsthåndværk. Over for Bryggen ligger Bergens berømte fiskemarked, som er fyldt med indtryk, der skal ses, høres – og duftes.

  Dag 7
  Bergen, Norge

  Norges tidligere hovedstad er stadig charmerende

 • Dag 8
  Eidfjord, Norge

  Utrolige vandfald

  29. oktober 2022

  I dag tager vi ind i landet og sejler ind i Hardangerfjorden, Norges næststørste fjord. Denne imponerende vandvej snor sig knap 180 km ind i hjertet af Norges kystlinje. Undervejs sejler vi forbi mange idylliske landsbyer som Rosendal, Sunndal og Ulvik. Her nede i det sydvestlige Norge er klimaet normalt mildt om efteråret.

  Der går adskillige timer, før vi når dagens destination inderst i fjorden, Eidfjord. Det er en meget gammel bosættelse, og der har været menneskelig aktivitet her i over 1000 år. Ikke langt fra landsbyen findes rester af vikingernes gravhøje. Den gamle Eidfjord kirke blev bygget i 1309 og ligger lige i centrum med de smukke bjerge som kulisse.

  Eidfjord er det perfekte sted at starte sit eventyr i Hardangervidda-nationalparken eller til en af de mange vandfald i området. Det mest berømte er Vøringsfossen, som fra ca. 180 meters højde sender vand ned gennem Måbødalen. Vi kan nå flere udsigtsposter, hvorfra vi kan se dette utrolige syn, bl.a. den nybyggede udsigtsplatform ved Fossli Hotel.

  Vores ekspeditionsteam står klar med råd om de bedste ruter at gå rundt i byen, og du har også mulighed for at tage med dem på nogle vandre- eller kajakture. Eidfjord har også nogle få caféer, restauranter og butikker, hvor du kan købe en souvenir eller bare nyde en kop kaffe og udsigten.

  Så snart solen går ned, sejler vi fra Eidfjord og ud af Hardangerfjorden mod vores næste eventyr.

  Dag 8
  Eidfjord, Norge

  Utrolige vandfald

 • Dag 9
  Egersund, Norge

  Billedskøn by med træhuse

  30. oktober 2022

  Du vil elske Egersund med dens hyggelige stemning. Byen er kendt for sin træhuse i klare farver, som virkeligt adskiller sig fra de hvidmalede bebyggelser i mange af Norges byer, og et imødekommende syn når vi kommer fra vandet. Afhængig af vejrforholdene er målet at nå til Egersund tidligt om morgenen.

  Der har boet mennesker i området ved Egersund siden stenalderen. Du vil flere steder rundt om i byen finde ruiner, der kan dateres tilbage til de tidligere migrationer omkring 400-600 f.v.t., og i nærheden er der fundet gamle runer skåret ind i sten. Det er også en af Norges bedste naturlige havne, og målt på mængden af fisk, der blev halet i land hvert år, var det den største i landet.

  Nyd at gå på opdagelse i den hyggelige bymidte, hvor nogle af de bedste eksemplarer af træhuse er bevaret. Et par stykker kan endda dateres 160 år tilbage. Det forskelligartede landskab, der omgiver byen, er skønt at vandre i.

  For at få en panoramaudsigt over byen og kysten anbefaler vi, at du vandrer til udsigtspunktet Varberg ca. 15 minutter fra bymidten. Du vil få en fantastisk udsigt over hele byen fra dette fremskudte punkt og se de mange farvede bygninger langt nede i dalen og omgivet af træer klædt i efterårets farver.

  Der er mulighed for at tilvælge en morgen-vandretur med dit ekspeditionsteam, som vil guide dig ind i dette smukke, kuperede område. Efter frokost sejler vi ud på Nordsøen mod Helgoland, som er vores første stop i Tyskland.

  Dag 9
  Egersund, Norge

  Billedskøn by med træhuse

 • Dag 10
  Helgoland, Tyskland

  En afslappende oase af ro

  31. oktober 2022

  Efter frokost ankommer vi til Helgoland, som ligger knap 50 km fra det tyske fastland.

  Helgoland indgår i Tysklands eneste øgruppe og er et rødt sandstensfremspring, der er kendt for sin uformelle feriestemning og rigeligt med hummere. Helgoland blev oprindeligt grundlagt af friserne i middelalderen og blev en selvstændig sørøverbase. Siden dengang har den mange gange været på skiftevis danske, engelsk og tyske hænder. Faktisk byttede briterne i 1891 den for den afrikanske tropeø Zanzibar, som på det tidspunkt var under tysk herredømme.

  Der er ikke mange mennesker på dette tidspunkt af året, og farverne er efterårsbløde. Nyd at slentre gennem de charmerende gader og se de farverige fiskerhuse, der ligger langs havnepromenaden. De blev oprindeligt brugt til opbevaring, men huser i dag restauranter og souvenir-butikker. Med undtagelse af nogle få taxaer er der ingen biler på øen, hvilket bidrager til den behageligt rolige stemning.

  Der er et par spændende museer, hvis du vil høre mere om øens farverige historier. Men hvis du hellere vil være aktiv, byder øen på flere vandreruter, hvor nogle går langs klipperne. En vandretur langs kysten vil føre dig til klippeformationen Lange Anna. ‘Lange Anna' udgør sammen med sin ‘lillesøster’ to toppe, der springer ud af havet.

  Efter en dejlig dag på denne behagelige og lidt usædvanlige ferie ø er det tid til at komme tilbage til skibet og sætte kursen mod Hamborg.

  Dag 10
  Helgoland, Tyskland

  En afslappende oase af ro

 • Dag 11
  Hamborg, Tyskland

  Nordens Venedig

  1. november 2022

  Hamborg er Tysklands næststørste by og har et af de mest grønne bymiljøer i hele Europa. Byen kaldes nogle gange ‘Nordens Venedig’ pga. dens mange kanaler. Du kan tage en bådtur for rigtigt at nyde byens vandveje. Du kan også komme rundt til fods, på cykel eller på en turistbus, hvor man kan stå på og af, som man vil.

  Besøg den gamle flydedok Landungsbrücken, se gamle skibe og værfter, bygninger langs havnefronten og den gamle Elbtunnel. Gå op i det 132 meter høje klokketårn i den berømte St Michaels-kirke for at få en betagende udsigt over byen.

  Mange af seværdighederne er koncentreret i Altstadt, den gamle bydel. Se kirkerne St. Catherines og St. Nikolai, oplev husene med træskelet i den historiske gade Deichstraße, og se det imponerende rådhus på pladsen Rathausmarkt.

  Besøg verdens største kompleks af lagerbygninger ved Kontorhausviertel og Speicherstadt, som sammen med Chilehaus er steder på UNESCO's verdensarvsliste. Hvis du kun skal vælge ét museum at besøge, så regnes Hamburg Kunsthalle for at være landets førende kunstmuseum. Du kan dele din sightseeing-tur op med lidt vinduesshopping i Mönckebergstraße, eller få en traditionel hamburgerret, som f.eks. aalsuppe, en skinkesuppe med tørret frugt, eller labskaus, labskovs på dansk, som er oksefars med kartofler og pickles.

  Der er virkeligt mange ting at se og gøre i Hamborg, så når du vender tilbage til MS Spitsbergen, vil du nok have lyst til at sætte fødderne op og give dine ben en pause. Den gode nyhed er, at du ikke behøver gøre andet end at slappe af, indtil vi når Amsterdam i overmorgen.

  Dag 11
  Hamborg, Tyskland

  Nordens Venedig

 • Dag 12
  Nordsøen

  Frisk Nordsø-luft

  2. november 2022

  Vores rejse fortsætter med en dag til havs, og i dag skal du bare slappe af, nyde skibets faciliteter og måske få opdateret din rejsedagbog. Du har måske lyst til at gå ud på dækket og nyde den friske Nordsø-luft og bruge lidt tid på at se efter havfugle. Måske vil du bare putte dig i en behagelig stol og læse videre i den bog, du købte i Fjærland.

  Hvis du ikke allerede har set på det, er nu måske et godt tidspunkt at stifte bedre bekendtskab med videnskabscenteret og lære om de videnskabsprogrammer for civile, vi kører. Formålet med dem er at hjælpe fagfolk i hele verden med bedre at forstå de steder, vi sejler til, og bidrage til værdifuld forskning.

  I Explorer Lounge & Bar vil dit ekspeditionsteam opsummere rejsen indtil nu og vil fortsat holde foredrag om en række emner.

  Til aften kan du nyde endnu et smagfuldt måltid i restauranten Aune og forberede dig til næste destination, Amsterdam.

  Dag 12
  Nordsøen

  Frisk Nordsø-luft

 • Dag 13
  Amsterdam, Holland

  Byen med kanaler og kunst

  3. november 2022

  Når du sætter fod på hollandsk jord, kan du gå gennem brostensgaderne og se Amsterdam spejle sig i sine kanaler – her mødes land og vand. Hollands berømte, liberale hovedstad er en ren udstilling af arkitektoniske stilarter og er mættet med historie.

  Amsterdam blev grundlagt i middelalderen og er en kosmopolitisk by med en rig kulturarv. Den oprindelig bosættelse lå ved udmundingen af floden Ij og var bygget på småøer af sand, der bevægede sig, og bundet sammen af tusind broer. I dag dominerer vand stadig, og det er stadig en by, der orienterer sig mod havet.

  De koncentriske, halvrunde ringe af kanaler, som findes i bykernen ligner nærmest et edderkoppespind på kortet. Gå rundt langs disse ikoniske kanaler og over de gamle broer mellem floderne Amstel og Ij. Du kommer nok forbi de charmerende byhuse langs kanalerne ved Grachtengordel. De blev i det 17. og 18. århundrede bygget af velstående handelsfolk og er nu under UNESCO’s beskyttelse.

  Smut over til Museumplein, hvis tre af verdens førende museer venter dig. Rijksmuseum har har et af Europas bedste gallerier og er kendt for sin uforlignelige samling af hollandske mestre, herunder Rembrandt. Vincent Van Gogh-museet har verdens største samling af den plagede kunstners malerier, mens Stedelijk Museum er et af de bedste steder at se moderne kunst.

  Når du vender tilbage til MS Spitsbergen, kan du begynde at glæde dig til at vi krydser den engelske kanal til vores næste destination Dover.

  Dag 13
  Amsterdam, Holland

  Byen med kanaler og kunst

 • Dag 14
  Dover, Storbritannien

  Ikoniske hvide klipper og middelalderborge

  4. november 2022

  Dover ligger ud til det smalleste stræde af den engelske kanal med betagende kalkklipper som nabo og har været porten til Storbritannien fra forhistorisk tid. Bebyggelsen Dover blev grundlagt under Romerriget og blev hurtigt den primære adgangsvej mellem provinserne Britannia og Gallia Belgica, og byens strategiske beliggenhed har været vigtig lige siden.

  Start din dag med et besøg på det vidtstrakte Dover Castle med betagende udsigt over kanalen og bare en kort gåtur fra havnen. Hvis du er historisk interesseret vil du ikke blive skuffet over den kæmpe borg. Bliv fascineret af det romerske fyrtårn, portene fra det 13. århundrede og de massive ydre forsvarsmure bygget under krigen mod Napoleon.

  Du kan også besøge de underjordiske barak-tunneller, der fungerede som brandkommandopost under 1. Verdenskrig og senere som hovedkvarter for Admiral Sir Bertram Ramsay, da franske og britiske soldater skulle evakueres fra Dunkirk i 1940.

  Hvis du ikke kan få nok af historiske seværdigheder, kan du lægge vejen omkring Dovers eneste tilbageværende normanniske kirke, St Mary’s fra det 12. århundrede, som overlevede de kraftige bombardementer under 2. Verdenskrig. Ellers kan du udforske en anden middelalderbygning, der overlevede krigen: St Mary-hospitalet fra det 13. århundrede, som også er kendt som Maison Dieu og nu er en del af rådhuset.

  Fæstningsværket Western Heights i Dover er et besøg værd, hvis du gerne vil gå på opdagelse i flere borge. Dette omfattende fæstningsværk ligger i gåafstand fra havnen og består af forter, bastioner og skyttegrave bygget i det 18. og 19. århundrede.

  Selvfølgelig må du ikke gå glip af muligheden for at tage det perfekte billede af Dovers hvide klipper, som ligger lige øst for Dover Castle. Fortsæt østpå til South Foreland-fyrtårnet for en storslået udsigt eller udforsk den billedskønne bugt St Margaret’s Bay ca. 6 km væk.

  Dag 14
  Dover, Storbritannien

  Ikoniske hvide klipper og middelalderborge

 • Dag 14
  Ouistreham, Frankrig

  D-dag - landgange og slagmarker

  4. november 2022

  Normandiet har en rig og turbulent fortid, og regionen er uløseligt bundet til europæisk historie. Normandiet er en fascinerende blanding af middelalderklostre, livlige strande og rørende mindesmærker fra 2. Verdenskrig; her ankom vikingen Rollo i 911, i 1066 blev det hovedsæde for normannernes invasion af England under William Erobreren, og her gik tropperne i land på D-dag i 1944. Ouistreham er kendt for sine landgangsposter på D-dag i forbindelse med Operation Overlord. 80 km af Normandiets kyststrækning blev opdelt i fem områder, hvor Ouistreham fik kodenavnet Sword. Invasionen her var den britiske hærs ansvar med støtte fra søværnene fra Norge og Polen. På Musée de Debarquement No 4 Commando kan du lære mere om landgangene og det voldsomme slag, der blev kæmpet her.

  Besøg tyskernes omfattende befæstninger på det istandsatte Grand Bunker Mur de l’Atlantique Musée, som er tilegnet Atlantvolden. Vis din respekt for de faldne i krigen på kirkegården Hermanville-sur-Mer, knap 5 km. vest for Ouistreham. Bagefter kan du slentre langs den smukke strand Riva-Bella og mærke den saltholdige brise fra Atlanterhavet. Du vil måske også synes om en tur til den nærliggende kirke St Samson fra det 12. århundrede og fyrtårnet fra 1905. Caen, som ligger knap 18 km fra Ouistreham, fik af romerne navnet Catumagos, som på keltisk betyder slagmark. William Erobreren, som foretrak denne by frem for Rouen, befæstede byen, som gentagne gange har skiftet hænder og flere gange har været besat. Caen blev, på trods af de tunge bombardementer under 2. Verdenskrig, genopbygget og har bevaret sin charmerende atmosfære. Gå ikke glip af den imponerende, romanske kirke Saint-Étienne fra det 11. århundrede.

  Indtag de rare gader og lad dig begejstre af de små butikker, fortovscaféer, grønne parker og restauranter. Hvis du holder af finere kunst, vil du nyde e Musée des Beaux-Arts, som har til huse i resterne af Château de Caen.

  Dag 14
  Ouistreham, Frankrig

  D-dag - landgange og slagmarker

 • Dag 16
  Roscoff, Frankrig

  Piraternes skjulested, korsarernes hule

  6. november 2022

  Beskyttet af øen Batz er gamle Roscoff en dejlig lille havn, der er kraftigt ladet med en piratfortid. Blot at slentre op og ned ad kajerne i den gamle tidevandshavn med de travle ​​både sejlende til øen Batz, fiskerbådene og de moderne lystbåde er en fornøjelse, man ikke må gå glip af. Man skal ikke lade sig narre af færgehavnen, da den ikke har nogen effekt på den gamle havns charme. Dybvandshavnen, der blev bygget i 1970'erne lige øst for det historiske centrum, har været en velsignelse for Roscoff, der har bevaret traditionerne ved strandpromenaden, som de var.

  Gamle Roscoffs succeshistorie er tæt forbundet med konflikterne med England. Skibsejere, korsarer og smuglere var engagerede i og profiterede fra en århundreder lang kamp med deres nordlige naboer på tværs af kanalen. Roscoffs korsarer sejlede ud fra den gamle havn for at deltage i kampen om kontrollen over farvandene, der rasede i evigheder mellem Frankrig og England. Mindre blodig var den parallelle succes for mange købmænd, der handlede i århundreder med Hanseforbundet, Flandern, Portugal og Spanien.

  Byen nød godt af sine velhavende indbyggere, der efterlod en række flotte bygninger. Tag tid til at nyde de maleriske gader i den historiske by med udsigt over havet, besøg kirken Notre Dame de Kroaz Batz, gå en tur op og ned ad gaden Rue Albert-de-Muns, se de århundreder gamle huse, der blev bygget fra det 16. århundrede og find vej til Pointe de Bloscon med dens lille Chapelle Ste-Barbe og udsigten over Baie de Morlaix. Hvis man er en eventyrlysten madelsker, er der mange restauranter, hvor man kan smage lokale specialiteter såsom friskfanget fisk, skaldyrsfade og de traditionelle, verdensberømte bretonske crêpes.

  Roscoff er porten til Haut-Léon, der er det nordligste grevskab i departementet Finistre, Lands End-regionen i Frankrig. Hvis man vil udforske mere af det fascinerende hjørne af Bretagne, så tag med på en af tilkøbsudflugterne til nogle af den bretonske arvs perler.

  Dag 16
  Roscoff, Frankrig

  Piraternes skjulested, korsarernes hule

 • Dag 17
  Til søs

  Sejlads i Biscaya-bugten

  7. november 2022

  I dag tager vi en afslappet dag til havs, når vi sejler langs Biscaya-bugtens vestlige kant på vej ned til den spanske region Galicien.

  Tilbage i romertiden blev dette hav kaldt Sinus Cantabrorum efter den keltiske stamme - kantabrierne - som beboede de nordlige kyster af den iberiske halvø. I dag kaldes den sydlige del af Biscaya-bugten, som ligger op til Spaniens nordkyst, stadig det cantabriske hav.

  Slap af på dækket med din kikkert og hold øje med dyrelivet. Man kan ofte se hvaler her; op til en fjerdedel af verdens arter af hvaler, delfiner og marsvin er blevet set i bugtens vande. De tiltrækkes af det næringsrige vand langs kanten af kontinentalpladen, og det er et af de få steder i verden, hvor du - hvis du er heldig - kan se næbhvaler.

  Hvis du ikke allerede kender det, er nu et godt tidspunkt til at stifte bekendtskab med videnskabscenteret ombord. Her finder du masser af information lige ved hånden, og du kan lære om marinebiologien i havene på vores vej. Du kan deltage i praktiske demonstrationer, se på havet mikroorganismer i højteknologiske mikroskoper og få tips til naturfotografering.

  Sæt dig sammen med ekspeditionsteamet i Explorer-loungen for dybdegående foredrag om forskellige emner, der vedrører de kommende dage. De kan handle om historie, geografi eller miljøet på de destinationer, der ligger forude. Glem ikke at udnytte de afslappende faciliteter om bord på MS Spitsbergen – hvorfor ikke prøve panorama-saunaen, hvis du ikke har gjort det endnu?

  Dag 17
  Til søs

  Sejlads i Biscaya-bugten

 • Dag 18
  A Coruña, Spanien

  Ført af Herkules’ lys

  8. november 2022

  Vi fortsætter vores Atlanterhavstur over Biscaya-bugten mod Finisterre, ‘Verdens ende’, i Spaniens nordvestlige hjørne. På trods af en tilsyneladende isolation på kanten af den iberiske halvø har Finisterre og regionen Galicien fra forhistorisk tid spillet en central rolle i Europa mod Atlanterhavet.

  Skibe på vej til og fra Middelhavet måtte sejle langs Galiciens forrevne kyst og søge ly fra havets lejlighedsvise raseri i de naturlige floder, rias. Disse rias minder umiddelbart om fjorde, men er ikke gletsjer-spalter, der er oversvømmet, som de norske fjorde, men floddale oversvømmet efter den sidste istid. Deres indbydende breder har lokket siden tidernes morgen og er årsagen til, at landbrug og fiskeri har trivedes i denne region.

  Verdens ældste eksisterende fyrtårn, som stadig fungerer, er kendt som Herkules-tårnet og er et bevis på dette stærke bånd til havet. Tårnet i A Coruña blev bygget under romerriget for ca. 2.000 år siden og har overlevet frem til i dag og hjælper skibe med at sejle langs Spaniens drilske kyst ved Finisterre og komme sikkert ind til A Coruñas naturlige havn. Fyrtårnet har siden 2009 stået på UNESCO's verdensarvsliste.

  Vi forventer at lægge til kaj i A Coruña om aftenen, så du får masser af tid til at slentre ind til byen fra havnen og mulighed for at besøge det unikke fyrtårn. Det siges, at galicierne er blandt de sejeste fiskere i Spanien, og som du vil opleve på din tur gennemsyrer deres maritime arv stadig mange af livets aspekter her.

  Dag 18
  A Coruña, Spanien

  Ført af Herkules’ lys

 • Dag 19
  A Coruña, Spanien

  Porten til Galicien

  9. november 2022

  A Coruña er en af de primære byer i Galicien, en region i Spanien, som adskiller sig kulturelt og har sin egen identitet. Galiciernes dialekt ligner portugisisk mere end spansk, og de er stolte af deres keltiske rødder.

  A Coruña blev grundlagt af keltiske folk så tidligt som mindst det første årtusinde og blomstrede under romerne. Byen blev indtaget af maurerne i begyndelsen af det 8. århundrede, og blev kort efter generobret af soldater under kristen kommando. Som om det ikke var nok blev A Coruña også gentagne gange angrebet af vikingerne i det 9. og 10. århundrede.

  I dag er den historiske bymidte en fascinerende blanding af charmerende pladser, snoede gader og smalle stræder. Byen er perfekt at udforske til fods og er også hjemsted for gamle kapeller, barokke klostre og masser af neoklassicistisk arkitektur. Tag en slentretur gennem den gamle by, hvor du kan beundre de berømte bygninger med glasfacader. Gå heller ikke glip af arkitekturen på Plaza María Pía og det arkæologiske museum, der ligger ved den gamle borg.

  Hvis du ikke fik set Herkules-tårnet i går aftes, må du sørge for at se det i dag. På din slentretur kan du tage en pause på en af de mange barer og restauranter og smage et udvalg af det lokale gallego-køkken. Bestil et udvalg af tapas, hvor du måske kan smage på pulpo a la gallega – galicisk blæksprutte – og nyde et glas af den berømte galiciske cider, som traditionelt hældes i munden fra ståhøjde.

  A Coruña er en perfekt base, hvorfra du kan udforske Galiciens højdepunkter, herunder de romerske mure i Lugo, som er på UNESCO's verdensarvsliste, og pilgrimsbyen Santiago de Compostela. Meld dig på en af vores to valgfrie ture, hvor vi udforsker en af disse to større seværdigheder.

  Dag 19
  A Coruña, Spanien

  Porten til Galicien

 • Dag 20
  Vigo, Spanien

  Galiciske traditioner

  10. november 2022

  Vigo har en af de bedste naturlige havne i Galicien; den ligger perfekt beskyttet inde i en ria og afskærmes af Cíes-øerne. Byen blomstrede i det 16. århundrede og tiltrak handlende og nybyggere, såvel som pirater og andre invaderende. Men Vigo overvandt det og voksede og blev den primære handels- og fiskerihavn i Galicien.

  I århundreder var Vigo porten til Nord- og Sydamerika. Mange galiciere og også andre spaniere emigrerede til den nye verden herfra. Selv i dag omtales folk af spansk herkomst i visse latinamerikanske lande som gallegos, uanset hvor i Spanien deres forfædre kom fra.

  Vigo voksede i det 19. og 20. århundrede i østlig retning langs Rúa do Príncipe med en eklektisk blanding af bygninger i neoklassicistisk og Art Nouveau-stil. Den måske mest imponerende konstruktion af dem alle er Castro-borgen fra det 16. århundrede og den omkringliggende park med betagende udsigt over byen. I nærheden finder du ruinerne af en jernalderborg, castro, som er Vigos oprindelige bosættelse fra mere end 2.000 år siden.

  Havnen ligger perfekt til udforskning af byen til fods. Vigo er bygget på siden af et bjerg med udsigt over ria’en, så næsten alt går op ad bakke fra havnen! Labyrinten af gader i den gamle by er struktureret omkring Plaza de Igrexa og den neoklassicistiske katedral Santa Maria fra det 19. århundrede.

  På vej til pladsen og katedralen skal du besøge Rúa da Pescadería, som er den bedste gade i byen, hvis man vil smage på de lækre skaldyr, Galicien er berømt for. Derefter kan du tage en kaffepause på Praza da Constitución, som er en smuk plads med fine huse, caféer og restauranter.

  Dag 20
  Vigo, Spanien

  Galiciske traditioner

 • Dag 21
  Porto, Portugal

  Portvinens by

  11. november 2022

  MS Spitsbergen lægger til i Leixoes, som er et fantastisk første stop for opdagelsesrejsende i Portugal. Gå nordpå mod den lille fæstning Forte Leça de Palmeira og fortsæt langs stranden til Avenida Liberdade eller besøg fyrtårnet Leça, kapellet Boa Nova og den smukke strand Praia Azul.

  Der er en bus, der kan køre dig de knap 10 km. til Porto. Portugals næststørste by er berømt for sin portvin og historiske centrum, som er på UNESCO’s verdensarvsliste, og vil vinde dig med sit farverige udtryk og overraske dig med sin modernitet. Det er et sted, der er lavet til spadsereture med en labyrint af smalle gader og unikke monumenter, hvor alt ser ud til at føre til Douro-floden til sidst.

  Gå ikke uden om den romanske katedral San Francisco-kirken med det overdådigt forgyldte barokke interiør og panoramaudsigten fra toppen af Clérigos-kirken. Kan du lide bøger? Fortab dig i bøger omgivet af det magiske neogotiske interiør i den smukke boghandel Lello, hvorefter du kan se Palácio de la Bolsa og slentre langs Avenida de los Aliados.

  Indtag atmosfæren langs den travle promenade ved Ribeiras flodbred, der er tætpakket med pastelfarvede huse og smukke flisebelagte facader. Gå over Douro-floden via det øverste dæk på broen Ponte de Dom Luís I, som er inspireret af Eiffeltårnet, se pakhusene og kældrene med portvin i Vila Nova de Gaia på den sydlige bred og kryds broen igen, denne gang på den nederste gangbro.

  Bagefter kan du belønne dig selv med et forfriskende glas hvid portvin og tonic på en af ​​de mange livlige barer og restauranter på molen. Er du blevet sulten? Prøv delikatesser fra Porto som francesinha – en populær sandwich med grillet kød og ost – og den lokale udgave af saltet, tørret torsk som kaldes bacalhau.

  Dag 21
  Porto, Portugal

  Portvinens by

 • Dag 22
  Lissabon, Portugal

  Legendariske Lissabon

  12. november 2022
  Forventet ankomsttidspunkt er 15:00

  Vi sejler sydpå hele morgenen, så hvorfor ikke mødes og få nogle spændende snakke med ekspeditionsteamet eller gå ud på dækket for at spejde efter liv på havet. Vi forventer at ankomme til Lissabon om eftermiddagen, så gør dig klar til at gå på opdagelse i krydstogtets ultimative destination.

  Lissabons cruiseterminal ligger tæt på den gamle bydel, perfekt i forhold til at tage på opdagelse i det historiske centrum af den portugisiske hovedstad til fods. Lissabon, der er bygget på syv bakker langs bredden af den naturskønne flod Tagus, rangerer blandt Sydeuropas mest fortryllende byer — tilmed med en fascinerende historie.

  Fønikerne var de første, der opdagede de handelsmæssige muligheder ved flodmundingen af Tagus, men ikke de sidste. Lissabons store strategiske beliggenhed tiltrak kelterne, romerne, visigoterne og maurerne, som hver og en belejrede byen og satte deres præg.

  Man må ikke gå glip af at gå rundt i Baixa, Bairro Alto og Alfama, de klassiske kvarterer i Lissabon. Næsten alt af historisk interesse findes her, såvel som et stort antal små butikker. Start ved Praa do Comercio i Baixa-kvarteret, og tag til Praa Rossio for at se statuen af Kong Pedro IV, inden du tager op til Largo do Chiado for at udforske de smalle gader i Bairro Alto.

  I Alfamas labyrintiske gader i det gamle mauriske kvarter, finder du Lissabon-katedralen, de arkæologiske rester af det romerske amfiteater og Castelo de San Jorge, den imponerende mauriske fæstning fra det 11. århundrede, der tilbyder den bedste udsigt over byen.

  Der er to historiske perler, som du må ud af byen for at se. Følg floden lidt over 6 km nedad og besøg Torre de Belém og Mosteiro dos Jerónimos, som begge står på UNESCO's verdensarvsliste. Belém, der er tæt forbundet til Portugals opdagelsestid og opdagelsesrejsende som Vasco de Gama, er også hjemsted for den berømte, lækre cremetærte Pastel de Belém, som absolut er værd at smage.

  Dag 22
  Lissabon, Portugal

  Legendariske Lissabon

 • Dag 23
  Lissabon, Portugal

  Farvel i Lissabon

  13. november 2022

  Vores ekspedition slutter i Lissabon. Efter morgenmaden er det tid til at sige varmt farvel til MS Spitsbergen og alle dem, der har gjort din tur så mindeværdig, herunder ekspeditionsteamet og andre besætningsmedlemmer.

  Program efter sejladsen

  Vi er sikre på, at du har haft en fantastisk tur og oplevet den fascinerende historie, som den europæiske Atlanterhavskyst har at byde på, men du behøver jo ikke tage hjem med det samme. Hvis du gerne vil udforske Lissabon og dens omgivelser, inden du vender hjem, foreslår vi, at du tilmelder dig vores program efter sejladsen.

  Ikke alene vil du se Lissabons fascinerende historiske kvarterer, du vil også udforske de kongeliges opholdssteder uden for byen, inklusive byen Sintra, der er på UNESCOs verdensarvsliste, Monserrate Palace og strandene i Cascais by på en guidet udflugt. Bagefter vender vi tilbage til Lissabon, hvor vi overnatter.

  Når du vender hjem, vil du uden tvivl begynde at planlægge dit næste eventyr. Vi ser frem til at byde dig velkommen ombord igen snart!

  Dag 23
  Lissabon, Portugal

  Farvel i Lissabon

Afrejser

2022

 • januar
 • februar
 • marts
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • august
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Oktober:
22.

Aktuelle tilbud:

 • Singletilbud ved udvalgte afgange

  Vil du rejse alene? På udvalgte afgange på vores ekspeditionsrejser behøver du ikke at betale ekstra på din kahyt, hvis du vil rejse for dig selv.
  Læs mere og bestil

Dette er inkluderet

Inkluderet

Ekspeditionskrydstogt

 • Ekspeditionskrydstogt med kahyt i kategori efter eget valg
 • Morgenmad, frokost og aftensmad inklusive drikkevarer (skibets øl og vin, sodavand og mineralvand) i restaurant Aune
 • Te og kaffe ombord
 • Internetadgang ombord. Vi sejler i fjerntliggende områder med begrænset forbindelse. Der er ikke mulighed for at streame.
 • Genanvendelig vandflaske til brug ved drikkevandshaner ombord
 • Engelsktalende ekspeditionsteam, der organiserer og deltager i aktiviteter ombord og på land
 • Udvalg af inkluderede aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Ekspeditionsteamets eksperter holder dybdegående foredrag om en lang række emner
 • Benyt Videnskabscentret, der har et omfattende bibliotek og avancerede biologiske og geologiske mikroskoper.
 • Borgervidenskabsprogrammer med mulighed for at hjælpe med videnskabelig forskning
 • Professionelle fotografer ombord giver de bedste tips og tricks til at tage de bedste billeder af landskaber og dyreliv
 • Brug af skibets boblebade, panoramiske sauna og indendørs motionscenter
 • Uformelle sammenkomster med besætningen - f.eks. daglige opsummeringer og forberedelser til næste dag

Aktiviteter ved landgang

 • Eskorterede landgange med skibets små ekspeditionsbåde
 • Vind- og vandtæt ekspeditionsjakke
 • Ekspeditionsfotograferne hjælper med dine kameraindstillinger

Ikke inkluderet

 • Flyrejse
 • Rejseforsikring
 • Bagagehåndtering
 • Tilkøbsudflugter på land med vores lokale partnere
 • Tilkøbsaktiviteter i små grupper med vores Ekspeditionsteam

Bemærk

Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
Et stort skib i vandet
En stor seng i et værelse
Dit skib

M/S Spitsbergen

Byggeår 2009
Renoveret 2016
Skibsværft Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerkapacitet 180
Senge 243
Bilkapacitet 0
Brutto last 7.344 tons
Længde 100,54 meter
Ræling 18 meter
Fart 14,5 knob
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland

M/S Spitsbergen tager dig med på en rejse langt ud over det ordinære. Hun sejler langs den norske kyst fra september til maj, og bliver en del af vores globale ekspeditionssejladser resten af året.

Læs mere om M/S Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Find priser og ledige pladser

Du synes sikkert også om