Kejser pingviner

Kongepingviner

Når vi tænker på Antarktis, tænker mange af os på pingviner: Både små søde pingvinfamilier, der vralter over isen, og majestætiske pingviner, der står høje og stolte med gule markeringer på hoved og nakke og sorte fjer, der ligner jakkesæt. Det sidste er en beskrivelse af kongepingvinerne, som er de næststørste af de forskellige pingvinarter. Med en højde på op til 1 meter (svarende til et børnehavebarn) hører den til gruppen af "store pingviner" sammen med sin endnu større bror, kejserpingvinen. Trods deres storslåede og elegante udseende er kongepingviner stærke, dygtige atleter: De kan dykke ned til dybder på 300 meter og holde sig under vandet og jage i op til 9 minutter.

Hemmeligheden bag pingvinforældrenes succes: arbejdsfordeling

Alle, der er så heldige at møde kejserpingvinernes unger i den arktiske sommer (når vinteren er på sit højeste i den nordlige hemisfære), vil opleve de mest charmerende små unger i hele dyreriget – de er ganske enkelt uimodståeligt yndige med deres sølvgrå, bløde dun. Når ægget er udruget efter 55 dage, hvor begge forældre skiftes til at ruge, bruges de første 30-40 dage af ungernes liv på at sidde på forældrenes fødder under en beskyttende hudfold. En af forældrene holder ungen varm, mens den anden er på jagt efter føde, hvorefter de skifter. Men de må gøre det hurtigt, for ungen kun kan tåle at blive udsat for de arktiske temperaturer i ganske få sekunder. Efter et par uger er de små klar til at bevæge sig rundt på egen hånd og bruge tiden i pingvinbørnehaven sammen med andre pingviner på samme alder – altid tæt pakket sammen for at holde varmen. Kongepingviner bliver omkring 20 år gamle. Selvom nogle er nået en alder på 50 år.

Vil du gerne møde kongerne af Antarktis?

Du kan finde dem på pakisen omkring de nordlige dele af Antarktis, Prince Edward Islands, Sydgeorgien og Falklandsøerne som en del af en ekspeditionsrejse med MS Fram eller MS Midnatsol.